Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4920077 www.bgdnes.bg

Най-старата родилка не пуска детето на училище

Иво АНГЕЛОВ

Най-възрастната родилка в България - русенката Красимира Димитрова (68 г.),е решила да не пуска още детето си на училище, научи "България Днес".


Майката рекордьорка иска да изчака още една година, докато 6-годишната Мери укрепне още повече. Възрастната майка отново влезе в светлината на прожекторите, след като в понеделник 57-годишна жена роди в Пловдив.

Реклама


Д-р Красимира Димитрова шокира цяла България, когато през май 2010 година, когато беше на 62 години, роди две момиченца. Близначетата Мери и Жаклин бяха извадени чрез секцио и бяха недоносени - съответно с тегло 900 и 500 г.

Впоследствие Жаклин почина въпреки тежка операция на червата и денонощните медицински грижи. След стабилизиране на състоянието й Мери беше преместена в столицата, където единствено можеше да й бъде проведена специализирана очна терапия. Проблемите на детето с очите започнаха още при раждането, защото е недоносено.


Хора от обкръжението на най-възрастната наша родилка разказаха, че момиченцето вече боледува много по-малко, но майка му продължава да е притеснена и затова няма да бърза да го пуска на училище. Иначе Мери продължава да ходи на очни прегледи поне 2 пъти годишно и да носи очила, за да вижда по-добре. Според съседите на Димитрова на пръв поглед здравословното състояние на детенцето е задоволително - боледува си, но не постоянно.


В същото време русенката мисли за бъдещето на детето си. Още отсега се е заела да търси добро училище за Мери и проучва кога са сроковете за подаване на документи. Димитрова искала да направи правилен избор на учебно заведение, където детето ще се чувства комфортно и няма да отнася по-различно отношение заради възрастната си майка.


Раждането на Димитрова предизвика мащабен скандал в страната преди години, като обществото се раздвои в мнението си дали толкова възрастни жени трябва да се подлагат на инвитро процедури. Затова тя взе решение да се скрие от публичното пространство и на спокойствие сама да отглежда момиченцето си.

Съседите й помагат

Съседите на Димитрова в Русе й оказват сериозна подкрепа в отглеждането на 6-годишната Мери.


На моменти родилката усещала, че сякаш я напускали силите, и затова се доверявала на комшиите, когато имала нужда да се пазаруват хранителни продукти. Нейните познати съдействали и за намирането на дрешки за момиченцето, за да се спестят пари.


Съседите понякога дори извеждали детето на площадката и под зоркия им поглед я оставяли да си играе с връстниците си на катерушките.

Реклама
Реклама
Реклама