Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4921498 www.bgdnes.bg

Проф. Калин Янакиев: Проф. Димитров е управител на кича

Кой е той
Проф. дфн Калин Янакиев е български философ, теолог, културолог и политик. Преподавател във Философския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" по средновековна култура, християнска философия, а също и във Философско-историческия факултет на Пловдивския университет, както и в НАТФИЗ.

Деяна Павлова

- Проф. Янакиев, преди дни бе обявено, че изворът в Плиска е със светена вода и премиерът Бойко Борисов бе покръстен. Вчера бе забранен достъпът до водата, защото бе открито замърсяване в нея. Как ще коментирате тези събития, светена ли е водата и какво се знае исторически за този извор?
- Твърдо съм против търговията с подобни реликви, още повече когато за тази търговия предпоставка са някакви мними пророчества на прословутата Ванга, за които ни осведоми проф. Божидар Димитров. Възможно е откритото в Плиска да е аязмо, което означава извор, който има свещено значение. Никой не е установил обаче дали това е така, или става дума за източник, който е ползван за баптистерий. Това означава място, в което са извършвани кръщенията в тази базилика. Ако това е баптистерий, водата, която се намира в този водоизточник, според всички църковни правила трябва да бъде освещавана с чинопоследованието на тъй наречения водосвет. Без да бъде осветена, тази вода не може да се смята за светена. Още по-малко тя може да служи за лекарство за всеки, който я получи. Светената вода според православната традиция може да донесе полза на църковния вярващ, ако е осветена на църковно събитие, при събиране на църковна общност. Онова, срещу което протестирам, е щедро и на едро обявяваните от проф. Божидар Димитров сакрални открития. Припомних наскоро, че не за първи път проф. Димитров гръмко ни обявява за всякакви открития. Сред тях е едно отпреди повече от 10 г., когато бе обявил, че е открил Ноевия ковчег около родния си Созопол, който се оказа потънала турска гемия, за която созополчани знаят открай време.
Протестирам не срещу археологическите разкопки в Плиска, а срещу опасността от бутафорно изграждане на редица исторически съоръжения, които уж трябва да привличат туристи. Също и срещу самообявяването на проф. Димитров за нещо като главен жрец на някакъв езически държавен култ.

Реклама


- Какво трябва да се направи?
- Проф. Божидар Димитров не за първи път влиза под кожата на политическите лидери на република България. Бих призовал премиера Бойко Борисов да има доверие и на други историци у нас. Има хора, които отдавна се занимават и с археология, история и богословие и нека се консултира и с тях. А не да се доверява само на споменатия професор, който очевидно е превърнал откриването на различни реликви в свой частен бизнес.


- Как ще коментирате и друго откритие, за което проф. Димитров съобщи - вампира от Созопол?
- Това е комично и не се нуждае от какъвто и да било коментар. По-позорно е откриването на Ноевия ковчег. Вампирът стана известен поради анекдотичността на самия случай. В Плиска става въпрос за действителен исторически обект, по отношение на който проф. Божидар Димитров разпространява врели-некипели от типа на това, че в това аязмо, което е открито в този водоизточник, бил покръстен самият княз Борис. Всички сериозни историци знаят, че нямаме сигурни данни къде е извършено покръстването му. Сензация върху сензация. Не по-малко бутафорно и комично дори и за средно запознат с историята на България човек е направеното с църквата „Свети четиридесет мъченици“ във Велико Търново. Който е влизал там, е видял, че в този недействащ храм има гробове на хан Аспарух, цар Ивайло, за когото съвременните историци се съмняват дали въобще е историческа личност, и на още няколко български владетели. Хан Аспарух не е християнин, Ивайло може би не е съществувал, какви са тези гробове там?! Символични ли са, реални ли са? Това наричам исторически кич и съвсем шеговито започвам да се питам дали не е добре директорът на Националния исторически музей да бъде произведен в управител на Националния исторически кич, съкратено НИК.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама