Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4921504 www.bgdnes.bg

Тодор Живков живее в Железаре

Доли ТАЧЕВА

Тодор Живков, Индира Ганди, Фидел Кастро и лейди Даяна "живеят" в пловдивското село Старо Железаре!
Или поне техните портрети, които "греят" като графити върху стени в населеното място. Местните хора обичат да казват, че често сядат на раздумка с популярните личности, с които имат лични истории.


Още през миналия век и двамата са гостували в Старо Железаре, а визитата им остава едно от най-големите събития в селото. Освен тях по стените на къщите са изрисувани различни личности, свързани с политиката. Така например 75-годишната баба Пенка си е избрала да застане до Тодор Живков.
"Избрах го, защото съм партийка, той също. И си го харесвам, защото е стар като мен", заяви гордо възрастната жена. Пенсионерката по цял ден го пита кога ще й увеличи пенсията, но той още мисли.

Реклама


"Кога ще отговори не знам. Но по негово време беше най-хубаво. Не ме беше страх от нищо. Бях доволна от живота, сега не съм. Днешните политици трябва да се съвземат малко и да взимат пример от Бай Тошо", допълни баба Пенка. Днес тя живее с 240 лева пенсия и щом кучето се разлае, я е страх да излезе на улицата.
Друг свръхинтересен местен жител е баба Стефана. Тя не можа да скрие радостта и гордостта от портрета, който я увековечава.


"Избрах си Анджелина Джоли, защото съм почитателка на животните, тя също. Любимка ми е. Всеки казва, че не е тя. Викам как да не е тя, тя е, ама като млада, не като сега стара жена. Аз като чух, че ще рисуват животни, и го питах дали може с магарето да ме сложи на стената и той каза, че може. Стана за няма и ден", похвали се баба Стефана.


Нестандартната идея пловдивското село да бъде изрисувано с графити е на семейство Пирянкови. Венцислав и Катажина от дълги години се занимават с изкуство. Живеят в Полша, където имат собствена галерия. За трета поредна година те се завръщат в България, където организират фестивал на "стенната живопис". Първите две години са излагали само картините си, това лято обаче за първи път започнали да рисуват по стените на сградите. На помощ те довели своите ученици от Полша, които рисували на 40-градусовите жеги в продължение на 3-4 седмици. Художниците избирали Старо Железаре, тъй като имат наследствена къща там.
"Случайно се оказа, че това е много интересно място за изкуство, живо е и е автентично, с голяма традиция и история", разказа пред "България Днес" Катажина.
Първата къща, която попада под четките на творците, е именно тяхната. Идеята им е била да приобщят хората и да им покажат, че няма нищо страшно.


"Баба Велика в началото беше много уплашена. Дядо Лазар пък се беше притеснил да не дойде милицията и да ме затвори", смее се Венцислав.
В началото хората проявили интерес, но само отстрани. Трудно се осмелили да си доверят домовете на майсторите. Сред първите престрашили се бил кметът на селото Илия Тонов.


"Аз съм нарисуван с Фидел Кастро, понеже съм с леви убеждения и той също", обясни той. Върху неговата къща пък стои образът на баща му редом с този на Владимир Путин. В селото могат да се видят най-различни знаменитости с политически нагласи. На селската тоалетна са изобразени Ангела Меркел, една местна баба, принцеса Даяна и художникът Венцислав.


"Понеже тая баба се разсърди, че е изрисувана на тоалетната, Венци се нарисува до нея, за да види, че не е толкова срамно", разказа ни още кметът. От другата страна наднича комичният образ на Мистър Бийн. Въпреки първоначалните си предубеждения всички вече гледат с голям ентусиазъм на рисунките. Всички освен един - другият местен художник в селото. Дали заради завист или наистина идеята не му допада си знае само той. Списъкът от желаещи за нови портрети вече е станал много дълъг. Идват хора от съседни села с молба творците да посетят и тях. Венци и Катажина обаче са категорични, че няма да изневерят на Старо Железаре и догодина ще продължат фестивала само и единствено там.

Реклама
Реклама
Реклама