Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4922148 www.bgdnes.bg

Цигани отмъкнали чашката с милостинята Обраха дядо Добри Родният светец разстроен, не стъпил в храма след кражбата

Надя Панкова

Нагли крадци отмъкнаха милостинята, събирана от родния светец дядо Добри, заедно с чашката, в която той слага парите. За това разказаха пред "България Днес" от храм-паметника "Св. Александър Невски".
"Знаете, около храма има просещи цигани, както около всяка църква. Той е оставил на земята чашката с милостинята, за да слагат хората пари вътре, и те явно са я взели. Наистина били са не много стотинки в чашката, но на дядо Добри му стана много мъчно", разказаха от храма. Дядо Добри дори не се появил малко след кражбата, а учудени миряни разпитвали къде е живият светец. Дядо Добри обаче вече е по-добре и въпреки лютите жеги и вчера е събирал нова милостиня за храмове и църкви, разказаха още от "Св. Александър Невски", като е стоял в храма до късен следобед.
За наглата кражба потвърди и в профила си във Фейсбук Мария Календерска. Кандидат-кметицата за София отишла да запали свещичка за здраве в храм-паметника "Св. Александър Невски" и поискала да види дядо Добри, но него го нямало.
"Отидох до "Св. Александър Невски" да запаля една свещ и гледам - дядо Добри го няма. Питам лелята със свещите къде е старецът и тя казва: "Не питай! Вчера циганите му откраднаха чашката с парите с милостинята и той много се разстрои... И каза, че го болят краката. Сигурно е решил да си почине един ден", разказва натъжена Календерска. Половинката на евродепутата Николай Бареков първо се разстроила, а после буквално побесняла от наглостта.
"Не мога да се събера в кожата си вече няколко часа. Какво племе сме само!", бясна е Календерска. Дори в най-лютите жеги дядо Добри събира милостиня, която до стотинка дарява на храмове и църкви, и въпреки че живее в крайна нищета, никога не е посягал към милостинята, която събира. Целокупното мнение на обществото е и че дядо Добри е направил хиляди пъти повече за църкви и храмове, отколкото църковният клир.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама