Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4939592 www.bgdnes.bg

Извънземни копали гробове в Родопите

Шокиращи гробници, прокопани от извънземни, стряскат цяло село в Родопите. За невероятния феномен не се знае много, а версиите за произхода им са много на брой. Става въпрос за уникалните скални ниши край село Дъждовница, за които учените смятат, че са тракийски светилища.

Все повече доказателства опровергават досегашните обяснения на науката. Алпинисти и специалисти в скалното катерене са абсолютно категорични, че подобни изкуствени пещери е невъзможно да бъдат изкопани на това място от човешка ръка, и то преди толкова хиляди години.
Местните хора, които живеят край бреговете на близкия язовир "Кърджали", също от поколение на поколение разказват предания за въпросните скали. Според тях съществуват митични същества, които те наричат джинове. Хора от по-старите поколения дори са имали възможността да се сблъскат на живо с тях и са ги виждали. Според местните жени са се появявали нощем магическите същества Джинавис пенджери. Те вярват, че след срещата с тях може да зависи съдбата на човека и да се осъществи неговата връзка с Космоса.
Скалните ниши край Дъждовница са забележителни мегалитни паметници, които в България се срещат единствено в Източните Родопи. Според двете хипотези на историците нишите или имат култов характер, или са миниатюрни гробници. В скалните гробници са погребвани по-видни личности, а в скалните ниши са поставяни урните с прах на обикновените хора.


Още Херодот нарича Родопите Свещената планина - пречистваща и зареждаща с живот, където лесно се общува с отвъдното. През халколита в Източните Родопи се развива система от скални светилища, близо 100 на брой, с пътища, маркирани по скалите, които водят поклонниците в правилната посока. Наличието на толкова много скални ниши и светилища, основани в праисторията, рефлектира чак в епохата на класическа Гърция. Общо около 1500 е броят на документираните в Източните Родопи днес.
Факт е, че траките са изграждали светилища на места с пречистваща и зареждаща сила. Геофизичен анализ регистрира различни магнитни и енергийни аномалии в родопските скални светилища. Никой не може да докаже категорично обаче, че траките сами са прокопали тунелите. Посетители са категорични, че става въпрос за специални гробници, които са използвани от извънземни цивилизации, посещаващи планетата ни, за да правят своите ритуални погребения. Пред "България Днес" алпинисти обясниха трудността на достъпност на района.
"Скеле до нишите е напълно невъзможно да се вдигне на тази височина от терена при надвес в горната част на скалата. Катеренето отдолу е доста рисковано не само поради надвеса, а и защото скалата на големи участъци е нестабилна и ронлива. Нишите се намират на височина около 40-50 метра от земята. Спускането отгоре също е прекалено опасно, а обратният наклон пречи да се достигне до самите ниши", обясняват специалистите.
"Освен това повечето от трапецовидните дупки са твърде малки и човек не би могъл да влезе в тях, за да ги прокопае с какъвто и да е ръчен инструмент", добавят от най-популярния форум за алпинисти. Според друга хипотеза трапецовидните ниши може и да са издълбавани от здравия клюн на праисторическа изчезнала вече птица, населявала тези долини преди хилядолетия.
"България Днес" се свърза с кметицата на село Дъждовница Гюлхаят Халил, която потвърди за поверията с митични същества, но обяви, че самата тя не вярва в тях.
"Говори се, че това са тракийски ниши. Като гледам какво е разположението им, вероятно с течение на времето от подронване на скалите те са останали нависоко. Сигурно са ги ползвали за битови нужди. Идват много туристи, за да ги наблюдават, потокът е много голям в последно време, особено лятото", казва кметицата.
"Винаги е имало такива предания за извънземни същества. Дори моята баба ми е разправяла за тях. Аз лично не вярвам в такива неща", добавя Халил. Мненията в управата на селото са разнопосочни.
"Доказано е, че тази височина на нишите винаги е била такава и никога не се е променяла. На хората винаги им е било чудно как са се озовали там. Изследователите са установили 2 вида трапецовидни ниши. В по-големите от тях в момента гнездят щъркели", разказва друг човек от кметството пред медията ни. От селото разкриват, че преди няколко години голяма група от Одринския тракийски университет идва да изследва района. Поради трудния релеф обаче учените се насочват главно към близката пещера Утробата, а нишите така и си остават загадка.

Уфологът проф. Стаменов:

Това е част от галактическа федерация

Популярният български уфолог проф. Стамен Стаменов е убеден, че феноменът е дело на извънземни.
"Щом нишите са с трапецовидна форма, не се съмнявам, че имат извънземен произход. Изобщо не са тракийски. А и не се знае колко са дълбоки", казва Стаменов пред "България Днес". "Родопа има богатства, тя е ключова планина дори на галактическо ниво. Играе ролята на ключов разпределител на енергия. Свещена е и неслучайно Орфей основава школата си тук още 8 хиляди години преди Христа", добавя уфологът. Той дава за пример и Странджа планина, като по думите му цялата е прорязана с изумителна тунелна система отдолу. "Галактическата федерация е заложила важни компютри на кристална основа там."

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама