Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4944768 www.bgdnes.bg

19-годишният Петьо гасне от левкемия

Иво АНГЕЛОВ

Съдбата на 19-годишния русенец Петър Петров му е отредила от дете да води тежки житейски битки.

19-годишното момче е болно от левкемия и се бори за живота си. Трагедията е, че баща му е починал наскоро от същото заболяване.

Реклама


Преди 3 месеца Петьо започва да се чувства зле и след направените изследвания лекарите поставят стресиращата диагноза - миелодиспластичен синдром, тип рефрактерна анемия с мултилинейна дисплазия (монозомия 7), или, казано на разбираем език, левкемия.


Медиците са категорични, че спасението му е в трансплантация на стволови клетки, която може да бъде извършена в клиника в Германия, Турция или Израел. "Подобни операции са изключително скъпи. Минималната сума, която ще ни е необходима, е 200 000 лева, като за лечението може да са необходими още средства. Опитваме се да събираме пари, но в момента в банковата сметка има едва около 1000 лева. Опитваме се да не губим надежда, но е много трудно", разказа пред "България Днес" лелята на момчето Виктория Димитрова.


Лекарите са вземали проби за стволови клетки от майката на Петьо, но съвместимостта им е едва 40%. Затова и трябва да се търсят други донори.
Още по-страшно е, че преди 3 години бащата на 19-годишното момче е починал. Също от левкемия и след тежка битка за живота си.


В момента единственото, което се прави, за да се поддържа животът на младежа, е кръвопреливане. Негови приятели и дори непознати хора откликвали за даряване на кръв от А положителна група. "Това кръвопреливане обаче не може да продължи вечно и трябва да се започне истинско лечение. Допреди една седмица племенникът ми си мислеше, че е леко заболяване на кръвта, но решихме да му кажем, че става въпрос за левкемия. Той дори не говори за това. Само казва: "Искам да правя нещо и постоянно да съм зает, за да не мисля", сподели Димитрова.


Младият русенец е завършил преди година Професионалната гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура. Доскоро е работил в завод "Дунарит", но е бил съкратен и в момента е безработен.


"Ще се молим за него! Вярваме, че ще се оправи", завърши лелята на момчето - боец за живот.

Реклама

Телефон за връзка с лелята на Петьо - Виктория Димитрова: 0892 906 289

Край с ученето

Заради заболяването си Петьо се е принудил да приключи с висшето си образование. Тази година той е трябвало да бъде втори курс в русенския университет "Ангел Кънчев".


"България Днес" апелира: отворете си добрите сърца и подайте ръка на едно момче да изживее живота си, да сбъдне мечтите си и да радва близките си хора с усмивката си. Здравето няма цена, но пари можете да изпратите в неговата дарителска сметка:

Алианц банк

IBAN:
BG38BUIN95611100504886
BIC:BUINBGSF
Петър Каменов Петров

 

Реклама
Реклама
Реклама