Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4946519 www.bgdnes.bg

Извергът от Маломир намерен обесен на чаршаф в килията

Циганинът рецидивист Иван Николов, който уби британка в ямболското село Маломир, се самоуби с чаршаф в килията. Това потвърди пред "България Днес" шефът на Окръжната прокуратура в Ямбол прокурор Дойчин Дойчев. "По принцип на арестантите се събират опасните вещи, предполага се, че Николов не е имал достъп до такива неща", посочи обвинителят.

Той обясни, че е образувано обичайното досъдебно производство за убийство срещу неизвестен извършител, в което ще се разследват всички обстоятелства около суицидния акт. От Министерството на правосъдието също ще направят вътрешна проверка на подчинените си от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", за да се разбере дали някой не е сгафил и да е пропуснал наличието на опасни предмети в арестанта. Резултатите от проверката ще се ползват от разследването.

Реклама

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли четете в хартиеното издание на "България Днес"


Засега първоначалните данни сочат, че ромът се е обесил на чаршафа си. Той е търкал нара в следствения арест в Ямбол, където не е бил под специален режим. Обитавал е нормална килия, където имал и съкафезник. Убиецът използвал времето, когато съкилийника му го няма, и увиснал на примката.
До този момент Николов не е намеквал, че може да се самоубие. "Няма официални данни, че може да направи такова нещо. При такива поводи или при проблеми от службата в ареста са длъжни да ни уведомят. Тогава наблюдаващият прокурор отива на посещение и разговаря с обвиняемия, може да се вземат и допълнителни мерки", уточни Дойчин Дойчев.
Това не е първото пребиваване на Иван Николов зад решетките. Той е осъждан 10 пъти за периода 2002-2012 г. Присъдите му са за кражби и шофиране в пияно състояние и без книжка. Според запознати след последното си излизане от зандана циганинът отишъл в Маломир, където живеела майка му. Тя обаче се отказала от сина си заради тъмното му минало и не искала и да чува за него.

Освен това селяните също били на нож срещу бившия затворник. Те се възпротивили на желанието му да се регистрира като жител в Маломир. Все пак мургавият бандит се уредил с квартира при възрастна жена, на която плащал скромните 30 лева месечно. Той попадна отново в пандиза в края на юли за зверското убийство на 68-годишната англичанка Бенет Джанет Елизабет. 


Пияният бандит нападнал жената, която тръгнала на вечерната си разходка с двете си кучета в парка. Той я изнасилил и пребил, след което запалил тялото, за да заличи следите. Все пак криминалистите откриха кибритена кутия и боксерки с неговата ДНК близо до трупа. "Грешил съм, откраднал съм, но убийство и изнасилване не съм способен да направя", каза 40-годишният Иван Николов пред Ямболския окръжен съд. Той до последно отричаше за бруталното посегателство: "Аз не съм извършил това престъпление. Тази жена не я познавам. Дойдоха полицаите и ме закараха в полицията, взеха ми ДНК без адвокат. Едва скоро разбрах за какво ме обвиняват. Никой не ми обръща внимание и не ми вярва", ожали се Николов.

Аделина ГЕОРГИЕВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама