Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4946609 www.bgdnes.bg

Величко Адамов ексклузивно: Спестих 340 000 лв.

Какъв феодал съм аз?!

И Тодор Живков си има "Тайната вечеря"

Спрях контактите с Красьо Черния

Бях консултант на Маргините

Борислав РАДОСЛАВОВ

- Проф. Адамов, вече сте пенсионер. Как се чувствате в новото амплоа?


- Много добре и с надеждата да спрат да ме плюят по медиите. Но и малко странно, защото мислех, че това време ще дойде по-късно.

- Тепърва предстоят финансови ревизии след сигнали срещу вас. Притеснявате ли се?

Реклама


- Не. Откакто съм ректор, от 8 години постоянно текат финансови ревизии. Няма никакъв проблем и това изобщо не ме притеснява. Нека си ги правят.


- Защо името ви се превърна в нарицателно за местен феодал?


- Свободни съчинения са това, да ви кажа. Няма нищо подобно. Отдавам го на завист. 1000 проверки правиха и нищо нередно не излезе. Никога няма и да излезе, защото правилата и законите никога не съм ги нарушавал, но си имам завистници и врагове, които явно имат някакво влияние в медиите. А аз не обичам да се перча в тях. Трябва да се видят истинските проблеми на училището, защото изгониха поне 15 елитни професори, а студентите намаляха наполовина. Но тези неща нали трябва да се скрият и да се покаже Адамов какъв феодал е.

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целият текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме УТРЕ в хартиеното издание на "България Днес".


- Такъв ли сте?


- Какъв феодал съм? Аз съм обикновен човек с принципи, който не нарушава правилата и законите.


- Имахте ли общ бизнес с братята Маргини?


- Да, имаше такъв период. Преди да бъда ректор на академията, водех една фирма като консултантски услуги. Но тогава не знаех, че фирмата е тяхна. После ми казаха и веднага се отказах.

Реклама


- Облаците над вас се сгъстиха заради Красьо Черния, който беше ваш докторант.


- Да, беше мой докторант, но като се вдигна шумотевицата покрай него, и човекът се отказа.


- Поддържате ли контакт сега?


- От 5-6 години не съм се чувал с него. Чета по вестниците само, че са го разследвали и оправдали.


- Затова ли спряхте комуникацията?


- Спрях контактите, защото името му стана нарицателно. Красьо Черния, та Красьо Черния. Него го познава цяла България, ама аз не трябва да го познавам. Още не беше започнал докторантурата. Тъкмо си беше взел изпитите, стана данданията и той напусна. 


- Вярно ли е, че той е получил две обществени поръчки за ремонт на студентски общежития в Свищов за 7 млн. лв. при вашето управление на академията?


- Това са пълни глупости. Прокуратурата проверяваше най-подробно. Имаше такива информации, но съвсем други фирми са били. Имаше си финансов директор, той се е занимавал.


- С чиста съвест ли си тръгвате от Стопанската академия?


- Абсолютно! Защото нищо от това, което се твърди, не е вярно. Не знам кой беше тоя, дето толкова плащаше на медиите да ме плюят.


- От другата страна казват, че сте покровителстван, защото винаги проверките срещу вас не показват нищо.


- Смятате ли, че някой щеше да ми прости досега? Нямам покровител. Ако имах такъв, нямаше да се назначи временен ректор на Стопанската академия.


- А как ще отговорите на вече бившите ви колеги, според които сте създали атмосфера на страх и авторитарно управление?


- Страхът е сега. Академията си беше много добре, всичко беше подредено както трябва. Твърдят го една шепа хора, които съм уволнил поради некадърност. Те си имат покровители, няма какво да им отговарям. Един-двама асистенти "лаят" и това е.


- Какво се случва с прословутите картини във ВУЗ-а?


- "Тайната вечеря" е на вилата ми, която е една дървена, сглобяема постройка, а не както се казваше, че е някакъв луксозен палат. Не е в кабинета ми, както твърди просветният министър. Като го изтърси това, умрях от смях. Как ще я закача там? Става дума за картини от академичния живот - откриване на учебни години, тържествени церемонии. Моите си ги прибрах. Друг е въпросът, че на всички ректори свалиха портретите от ректорския етаж и стана грозно там. Не е хубаво, но така са решили.


- "Тайната вечеря", където по средата сте вие, по ваше хрумване ли беше?


- Да, моя идея. Видях едни спортисти, че си бяха направили подобна картина. След това Тодор Живков имаше подобна. А във вестниците имаше колажи, в които се слагат други глави. Цялата катедра "Финанси и кредит" застанахме и направихме картината. Тя е много хубава и показателна, защото излязоха много Юди. Когато я правихме картината, около 2003 г., всички бяхме приятели. Сега приятелите се броят на пръсти. Няма нищо случайно в този живот.


- Кой се оказа най-големият Юда?


- Няма да цитирам имена. Само ще кажа, че големите Юди бяха хората, на които помагах, от малки до големи. От докторант до асистент и професор.


- На 35 години проф. Теодора Димитрова ви наследи, макар и за кратко. Как се става професор на 35?


- Нея я няма на картината. Достатъчно тормоз й сложиха на нея. Има си качества жената. Спазва законите за академично развитие. И какво толкоз? Успяла е и се е преборила. А когато тъкмо ставаше професор, за академичното развитие отговаряше сегашният временен ректор (проф. д-р Иван Върбанов - б.а.), който ми беше заместник.


- Твърди се, че е израснала благодарение на вас. Вярно ли е?


- Има си журита и комисии, които си преценяват. Всички могат да го кажат, защото съм подписвал дипломите им. Достатъчно я изтормозиха журналистите, сразиха я и я сравниха със земята незаслужено. Навсякъде по света е нормално да станеш професор и на 30 години, но в България е събитие.


- В много ВУЗ-ове гръмна скандал с голямата бройка нови професори. В Свищов как стоят нещата?


- Просто ВУЗ-овете сами си прецениха. Ние направихме професори 30 човека, които преценихме. Не могат много хора и да станат професори, защото университетите не могат да им плащат. Имаше бум, който мина. В Стопанската академия за академично развитие сме били много прецизни. Но като се почна - дай да атакуваме ректора. Знам причините за тези дълбоки атаки, но няма да ги кажа, защото някой пак ще ме подгони.


- В сигналите срещу вас се казва, че притежавате 7-цифрени суми. И че спокойно можете да се отдадете на пътешествия, круизи и спокойни старини. Как ще отговорите?


- Аз съм чувал за 20 млн. лева, но няма такова нещо. Едни журналисти от една телевизия ме питаха богат ли съм. Аз отговорих "да - на идеи и приятели". Обаче излъчиха само "да". Изработиха ме отвсякъде. Иначе съм ходил достатъчно, сега не ми се пътува. Не обичам круизи. Това, което съм спестил, ще ми стигне да преживявам нормално. Нищо повече. То е в банките и не съм го скрил.


- Не сте изгорели покрай КТБ значи?


- Не, размина ми се. Академията имаше пари там, но като станаха събитията, просветното министерство ни ги върна.


- Какви спестявания имате?


- 150 000 евро плюс 40 000 лева. Нормална сума. Повече от 40 години трудов стаж все пак имам зад гърба си.


- Какво мислите да правите с тях?


- Каквото трябва, съм си купил. Ей така ще си ги държа и когато имам нужда, ще си ги харча.


- Получихте ли вече законовото обезщетение след пенсионирането?


- Имам заповед от заместник-ректора, но в нея не пише сумата.


- "България Днес" научи от Стопанската академия, че то ще възлиза на 6 брутни заплати, които заедно с хонорарите, неизползваните отпуски и други начисления ще възлизат на около 70 000 лв. Как ви се струва?


- Ще се радвам, ако е така. Дай Боже, всеки пенсионер да получи толкова. Не знам как ги изчисляват, но е по закон.


- Оттук нататък какво предстои?


- Чакам оферти. Все пак имам доста познания в областта на финансите и финансовото дело и все някой може да има нужда от мен. Ако не - ще си почивам.


- Сега бихте ли приели да работите с хора, чиито имена изплуват от подземния свят?


- Като е за моя труд и моята работа, не ме вълнуват такива неща. Отворен съм за работа с хората. Мога да го правя, но ще внимавам чии са фирмите.


- Какви доходи ще очаквате?


- Каквото дойде, вече нищо не очаквам. Досега е бил друг стандартът, но такъв е животът. За това имам спестявания. Аз съм такъв човек, че винаги всичко съм съчетавал. Никога нищо не ми е липсвало. Защото винаги съм играл честно и по правилата. Кой каквото иска да говори. И сега се радвам, че има една шепа приятели, които са останали покрай мене. Защото, като си на власт, знаеш - приятели много на маса, сега са няколко, но истински.


- Искам да ви попитам и за тънката, женската част. Един известен и успял мъж често е заобиколен от вниманието им. Така ли е и при вас?


- Винаги съм обичал тези неща и в момента също. Обичам да обичам и да ме обичат. Но не съм правил никакви оргии със студентки, както се твърдеше едно време. Това не е моят стил.


- Кой е вашият стил?


- Съпругата да ме търпи и приятелка, която да ми е вярна. Жена ми може да ми се разсърди малко, но това е истината.


- В какво здраве посрещнахте пенсионирането?


- Много добро. Мога да направя 60 лицеви опори без загрявка. Такъв пенсионер съм.


- За какво мечтаете?


- Стопанска академия да се стабилизира и да се развива добре. А в личен план всичко си ми е наред.

КОЙ Е ТОЙ

Проф.Величко Адамов е роден през 1950 г. в плевенско. Зодия овен. От 1971 г. става част от Стопанската академия в Свищов, като през последните осем от тях е ректор на висшето учебно заведение. Отскоро 65-годишният Адамов е пенсиониран, а неговият пост е наследен от неговия заместник проф. д-р Иван Върбанов. Единствено пред "България Днес" Величко Адамов даде обширно интервю по всички скандални теми, белязали двата мандата управление на ВУЗ-а.

Реклама
Реклама
Реклама