Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/4946835 www.bgdnes.bg

Кредитори се обединяват срещу ЦСКА

ЦСКА се надява на споразумение с НАП, с което да прецака останалите кредитори. "Червените" искат чрез обявяване в несъстоятелност да спестят милиони дългове. Схемата е проста. ЦСКА трябва да представи на НАП оздравителен план, тъй като държавата е най-големият кредитор. Ако той бъде одобрен, след влизането на синдик в клуба останалите ще получат между 10 и 20% от дължимото, каквато е идеята на ръководството. А агенцията ще получи цялата сума, която е около 11 млн. лева.

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме УТРЕ в хартиеното издание на "България Днес"

Процедурата по обявяване в несъстоятелност и влизането на синдик в клуба ще отнеме минимум три месеца, а най-вероятно половин година. Схемата е изключително рискова и съществуват редица подводни камъни. Задават се и две ключови дела срещу ЦСКА от страна на "Фин Металс" и "Юнис". Искът на "Фин Металс" е за над 11 млн. лева и ако съдът отсъди в полза на компанията, тогава тя ще стане най-големият кредитор, а не НАП. Има и друг вариант, който е широко обсъждан. Той е останалите кредитори да се обединят, общият дълг да се прехвърли към един от тях и по този начин да стане основен. "Поддържам връзка с всички кредитори и няма да е особено трудно да постигнем споразумение с тях", коментира пред "България Днес" специалистът по спортно право Георги Градев, който чрез фирмата си има да получава 320 000 евро.
Изпълнителният директор на ЦСКА Александър Тодоров смята, че схемата с НАП ще проработи. Той не изключва варианта клубът да участва в първенствата и чрез новосформираното дружество. То обаче най-вероятно ще бъде припознато от УЕФА и ФИФА като наследник на старото и дълговете отново няма да отпаднат.
ДПарите към НАП най-вероятно ще трябва да бъдат изплатени - коментира Александър Тодоров. - Поне главницата със сигурност. 10 милиона и 800 хиляди е цялата сума, главницата е около 7 милиона. По отношение на другата група кредитори ще започне процедура най-вероятно, но синдикът ще предложи план за оздравяване. Това означава, че всички кредитори трябва да намалят голяма част от сумите си, т.е. да намалят исканите суми със 70-80%, за да получат нещо. В противен случай клубът не притежава активи и ако той бъде ликвидиран, те няма да получат нищо. Така че за всеки е по-добре да поучи 10-20% от сумата, отколкото да не получи нищо. Това е процес на преговори и решение на общото събрание на клуба. Към момента балансът за шестмесечието, който ще представим пред НАП, е около 22 милиона задължения. Това са всички задължения на клуба. Ще продължим да опитваме да се отървем от част от задълженията. Дори и в процеса на несъстоятелност. Новото дружество е 90% собственост на старото, така че има някаква възможност, чисто правна, новото да замени старото. За мен това ще стане доста трудно, тъй като трябва воля от футболния съюз, от държавата, а и ФИФА и УЕФА наблюдават отблизо процеса. Ако не бяхме известен клуб, сигурно щеше да е много лесно, но сега всяко едно действие се гледа под лупа. Призивът за плащане на данъците трябва да е към всички клубове. Няма клуб в ДАУ група, който да няма задължения. Не съм участвал в декларацията за приличие от феновете. Трябва сериозно правителството да се обърне и да помогне, както помага на всички останали клубове, да помогне и на ЦСКА, особено за базата."

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама