Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4946893 www.bgdnes.bg

Крадецът Яро на свобода само за 6 часа

Софийският градски съд пусна на свобода автокрадеца Ярослав Димитров-Яро, който придоби популярност, след като вбеси премиера Бойко Борисов. Само шест часа след това обаче по нареждане на районната прокуратура той бе отново задържан за нови 72 часа. Гамбитът, който извършиха съдът и държавното обвинение, дойде изневиделица за отправилия се към дома джамбазин. Новият арест е за старо обвинение. Той е за това, че на 27 и 28 май 2014 г. в съучастие с Божил Гюров Яро укрил два чужди мотора "Ямаха" и един "Хонда".

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целият текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме УТРЕ в хартиеното издание на "България Днес".

Реклама

При разкриване на престъплението Димитров бил задържан по друго дело и затова тогава не му била взета мярка за неотклонение. Така, след като бе освободен сутринта от кауша, по обед Яро отново се озова в следствения арест.
В събота прокуратурата ще внесе искане в Софийския районен съд автокрадецът да бъде оставен за постоянно в ареста.
Наситеният с обрати ден за Димитров започна в 10 ч. вчера. В началото на заседанието стана ясно, че той е подал молба до съда, че не желаел да обжалва задържането си под стража. В нея Яро посочил, че не иска да пречи на разследването и поради тази причина било по-добре да остане в следствения арест. След като бе доведен с пранги на ръцете, съдия Вера Чочкова го попита дали наистина няма да обжалва мярката си. Димитров отговори, че е имал такова намерение, но след като вече бил доведен, нищо не му пречило да си пробва късмета. Половин час по-късно той вече се радваше на късмета си, който му спечели незабавно освобождаване. Съдия Иван Колев мотивира решението на съда, като категорично заяви, че доказателства, уличаващи Димитров в посочените автокражби, няма. Известният джамбазин бе заснет на 14 август от охранителна камера в столичния кв. "Манастирски ливади" как за минути задига луксозни "Ауди" и БМВ. Причината, поради която се възмути дори и министър-председателят, бе, че 32-годишният мъж върши престъпления, докато е под домашен арест. Според магистратите обаче скандалните кадри не доказват, че фотографираният мъж и стоящият пред тях Димитров са едно и също лице. Те дори споделиха личното си възприятие, наблюдавайки Яро, и обявиха, че не може да се каже, че става въпрос за един и същи човек.

Везните в полза на автокрадеца обаче наклониха двете изготвени по делото експертизи. Според едната качеството на кадрите, резолюцията на самото записващо устройство, както и ъгълът, под който е записвало то, не дават възможност да се направи точна характеристика на лицевите данни. Във второто си заключение пък експертите констатират, че сходство между човека от записа и Яро има, но заради колоните в гаража, шапката на главата на мъжа и тъмнината не можели да са сигурни сто процента. Съдия Колев опроверга и достоверността на свидетелските показания по делото. По думите му всички 5-има свидетели са полицейски служители и затова техните показания не са убедително доказателство. Магистратът обяви, че не се съмнява в професионалните намерения на органите на МВР, а в начина, по който те са възприели информацията по случая. От разпитите им станало ясно, че ченгета сметнали Яро за автор на престъплението, като направили съпоставка между видеото и публикуваните в интернет кадри от него. Всъщност точно така се стигна и до задържането на Димитров. Веднага след кражбата на супер скъпите автомобили собственикът на една от колите - Делян Лилов, пусна снимки на крадеца във Фейсбук. Магистратите не взеха предвид и твърдението на прокуратурата, че при арестуването на Яро криминалистите открили заготовки за контактни ключове, радионавигация за "Ауди", както шапка с козирка като тази на мъжа от записа.
Името на Яро придоби публичност през март т.г. сред зрелищна полицейска акция. Тогава той бе задържан след преследване като на филм заради откраднато от него скъпарско "Ауди". По време на гонката в района на летище София той успя да разкаже играта на две от патрулките, като за капак се блъсна в едната. Тогава Яро бе задържан, но веднага след това освободен с подписка. Димитров има и присъда от 2 години условно за точене на банкомати в България.

Италиански мафиоти обучават нашенеца

През времето, когато Яро бил в Рим и се препитавал със скиминг измами и кражби на евтини автомобили, джамбазите от Апенините забелязали ловкия младеж. Според близки до разследването източници именно под тяхното крило той се научил на всички тънкости и станал експерт в отмъкването на скъпарски возила. Заради успешната си дейност в Италия срещу Димитров у нас се води производство по екстрадирането му. Той има две европейски заповеди за арест - едната от Рим, другата от Любляна.

Христо ГЕНАДИЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама