Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4947167 www.bgdnes.bg

Варуфакис няма да участва в изборите,ще създава движение

Бившият гръцки министър на финансите Янис Варуфакис заяви, че няма да участва в предсрочните избори като вместо това ще се фокусира върху създаването на ново движение, с което ще "възстанови демокрацията" в Европа.

"Няма да участвам в тези тъжни избори", каза Варуфакис пред агенция Ройтерс по повод предсрочните избори в страната, които най-вероятно ще се състоят на 20 септември.

Реклама

Варуфакис заяви още, че възнамерява да организира европейска мрежа, чиято цел да бъде възстановяването на демокрацията и която евентуално би могла да прерасне в партия, но към момента е само идея.

"Вместо да имаме национални партии, които се надпреварват на национално ниво, това ще бъде европейска мрежа, която ще е активна и на национално ниво", каза той.

Партията на премиера в оставка Алексис Ципрас, част от която е и Варуфакис, по-рано заяви, че няма да позволи на бившия финансов министър, както и на други политици, гласували против третата спасителна програма за страната, да се кандидатират за депутати от нейните листи.

"Не само той, но и други депутати, които не подкрепиха спасителната програма, няма да бъдат част от листата", каза за агенцията представител на партията.

По-рано тази седмица Ципрас заяви в интервю за гръцката телевизия "Алфа", че е осъзнал през юни, че Варуфакис е успял да загуби доверието на своите събеседници по време на преговорите за спасителната програма между Атина и представители на международните й кредитори.

"Те изключиха, те не слушаха това, което той имаше да каже", каза Ципрас като допълни, че Варуфакис "не е казал нищо лошо, но той загуби своята правдоподобност сред събеседниците си".

Реклама

Бившият финансов министър от своя страна сравни премиера с митичния Сизиф, който трябва да бута камък нагоре по хълм, за да може накрая той отново да се спусне надолу. Той заяви пред австралийско радио, че Ципрас е натоварен да "бута същия камък на финансовите съкращения нагоре по хълма" срещу законите на икономиката и етичните принципи.

Варуфакис също така отрече спекулациите, че може да се присъедини към отцепилите се от СИРИЗА депутати, които образуваха свое собствено политическо движение. Той заяви, че симпатизира на "Популярно единство", но има и фундаментални различия с тях, наричайки позицията им "изолационистка".

Реклама
Реклама
Реклама