Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4949474 www.bgdnes.bg

Учени управляват дистанционно мишки, изучават дейността на мозъците им

Учените са в състояние да контролират активността на определени неврони, благодарение на относително нова техника, наречена оптогенетика, пише Tech Times, цитиран от Фокус.

Методът се базира на генетично модифицирани неврони, които се включват и изключват при светлинно въздействие. Прилагането на такова въздействие обаче изисква имплантиране на светлинен източник. Досега това означаваше, че движенията на животните - най-често мишки, са ограничени от кабели, прикачени към главите им, както и от тежестта на самото устройство.

Реклама

Екип от Станфордския университет е изобретил миниатюрно безжично LED устройство, даващо възможност поведението на животните да се изследва без ограниченията на кабели, според публикация в журнала Nature Methods. Новият светлинен източник е толкова малък, че може изцяло да се присади под кожата и да се управлява дистанционно, като движенията на мишката не се ограничават.

Оптогенетиката позволява на изследователите да разберат повече за ролята на определени неврони в мозъка, като наблюдават как изключването и включването им влияе на поведението. За да тества новото устройство, екипът от Станфорд е стимулирал различни видове неврони, включително достигащи до гръбначния стълб и други части на тялото. При излъчване на светлина в десния премоторен кортекс, например, мишките са се движили в кръг, тъй тези неврони участват в движението.

Оптогенетиката съществува от приблизително едно десетилетие, но вече е доказала ефективността си като научен инструмент. Невероятното ниво на контрол, което постига допринася за изучаването на най-дълбоките загадки на мозъка.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама