Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4949663 www.bgdnes.bg

Нов биофилтър ще превръща урина в кристално чиста вода

На борда на Международната космическа станция (МКС) ще се проведе експеримент с метод за филтриране на вода, който използва аквапорини – миниатюрни каналчета в човешките и растителните клетки, които позволяват само на водните молекули да преминат през клетъчната мембрана, пише Discovery News, цитиран от Фокус.

При наземните тестове аквапорините се справят със замърсяванията по-добре от филтриращите системи на орбиталната станция, които се базират на въглерод, посочва Майкъл Флин, учен от Националната космическа агенция на САЩ (NASA). „Ако отидем на Марс, там няма да има доставки“, посочва Флин. „Системата за производство на вода трябва да бъде изключително надеждна и да не се нуждае от резервни части.“

Реклама

В момента астронавтите рецилират цялото количество вода в МКС, включително урината и изпаренията от дишането в малките каюти. В последните месеци обаче екипажът трябваше да спре пречистването заради неуспешните изстрелвания на товарни кораби, които забавиха доставката на нови филтри.

Наред с това, учените от NASA са забелязали повишаване на нивото на нетоксичното съединение диетилфталат, което Флин описва като „миризма на нова кола“ от уплътнителите, лепилата, пластмасите и гумените части в космическата станция. Въпреки че това не носи опасност за човешкото здраве, проблемът е, че диетилфталатът би могъл да е показател за други потенциално вредни химикали във водната система.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама