Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4951322 www.bgdnes.bg

Видеото закопа ченгетата биячи

Софийската районна прокуратура (СРП) ще получи утре пълния технически анализ на скандалното видео, запечатало на лента четиримата полицаи, които смляха от бой младежите Веселина Китова и Александър Грошанов. Експертизата, чиято задача бе да установи автентичността на любителското клипче, е готова и е на път да прати пред Темида безскрупулните ченгета. Ако истинността на кадрите бъде потвърдена, както сочат и останалите събрани до момента доказателства, на 10 септември безмилостните сержанти от Първо районно управление в столицата ще трябва да застанат на подсъдимата скамейка.

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целият текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме УТРЕ в хартиеното издание на "България Днес".

Реклама

Именно тогава изтича и двумесечният срок за разследването. По принцип той може да бъде удължен, но според прокурор Стефан Милев от СРП най-вероятно няма да се стигне дотам. Скандалът с полицейското своеволие, което, меко казано, прие формата на махленски въргал, избухна от случайно заснет в края на декември м.г. клип. Бурната вълна от социално брожение се надигна, след като любителското видео, заснето от тераса на кооперация на ул. "13 март", получи публичност след излъчването му от "Господари на ефира". От скандалните кадри ясно се вижда как патрулка спира до млада двойка и след кратък спор ченгетата започват да бият зверски момичето, да блъскат главата й в паркиран автомобил, а след това го повалят на земята. Просната по корем, те й затягат до кокал белезници и продължават усмирителната акция с крошета. Най-накрая я вкарват със сила в патрулната кола с контролен шут за изпроводяк. Приятелят на Веселина крещи да престанат, но устата му е затворена с юмрук в корема. На 1 септември експертите ще кажат отразяват ли действителността тези скандални кадри. Освен очакваното заключение налице са и приложени по делото свидетелски показания. От близки до разследването източници стана ясно, че младежът, уловил и запечатал недопустимото полицейско насилие, е преразказал с пълни подробности среднощния екшън. За нуждите на производството била иззета камерата му, както и портативната компютърна памет, където бил съхраняван клипът.

Потресаващата история е потвърдена и от възрастна дама, станала неволен свидетел на случката. Именно тя пък е човекът, който подал сигнал до ченгетата биячи, че пред блока й момче и момиче се карат. По непотвърдена информация тя е споделила пред разследващите, че е повикала полицията за добро, но по-късно, след като видяла какво става, дълбоко е съжалявала за постъпката си.

Към делото са прошнуровани и показанията на побойниците с пагони - Василен Иванов, Борислав Кютински, Ник Николаев и Димитър Тръпчев. Те заявили, че може би в действителност е имало няколко "респектиращи шамара", но те били необходими, тъй като Веси и Сашо буйствали, псували ги и се съпротивлявали при ареста им със сила. Подобни действия от страна на пребитите младежи обаче не се виждат от видеоматериала, отразяващ случая от край до край. Стана ясно също така, че са разпитани и началниците на сержантите, които защитили действията на своите колеги. Подобна абсурдна колегиалност не е новост за полицаите от Първо РПУ. Преди повече от година други представители на МВР пребиха пред полицейския участък Александра и гаджето й Иван, като заявиха, че те се били нахвърлили срещу тях и скъсали униформата на единия полицай. Отново клип, заснел въргала, опроверга твърденията на ченгетата.
В момента биячите на Веси и Сашо са отстранени от работа и срещу тях се води дисциплинарно производство. До 10 дни ще стане ясно и дали те отиват на съд за причиняване на леки телесни повреди.

 Изроди в униформи

Пребитата от униформен полицай в метростанция "Надежда" Добринка Божилова бе буквално обезобразена от бой. Тя бе помляна на 18 януари, след като бе задържана незаконно от ченгетата. Още на първа инстанция стана ясно, че Административният съд е определил ареста й като незаконосъобразен. Ченгето бияч продължава да твърди, че не е докосвал Добринка, въпреки че на камерите от метрото ясно се вижда, че тя влиза жива и здрава в стаята за задържане, а после цялата е насинена.

Христо ГЕНАДИЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама