Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4952328 www.bgdnes.bg

Отново силен спад на китайските борси след краткото възстановяване

Акциите в Китай днес рязко поевтиняха след значителните печалбите в края на миналата седмица. В същото време правителството наложи строги мерки за ограничаване на "неверни слухове" във връзка с борсовия срив, предаде ДПА.

Водещият композитен индекс на Шанхайската фондова борса потъна с над 3 процента в сутрешната сесия, като и следобед все още се движеше с близо 3 на сто надолу.

Реклама

В последно време индексът загуби всичките си печалби, натрупани през 2015 г., което предизвика паническо разпродаване на акции от инвеститорите по света.

Композитният индекс на по-малката борса в Шънчжън и индексът ChiNext, който проследява технологични и други компании с растеж, също се понижиха с над 3 процента.

Китайските власти наказаха общо 197 души за разпространение на "слухове" в интернет, свързани с пазарния срив напоследък, както и за фатални експлозии в химически склад, съобщиха днес държавни медии.

Притежателите на съответните акаунти в мрежата са наказани за публикуване на съобщения от рода на "мъж се самоуби в Пекин заради борсовия спад", се посочва в неделно изявление на министерството на обществената сигурност.

Финансовият репортер Ван Сяолу, осем брокери от Си Ай Ти Ай Си секюритис (CITIC Sevcurities) и официални представители на борсите са сред арестуваните за разпространение на слухове, според информация на агенция Синхуа.

Реклама
Реклама
Реклама