Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4952659 www.bgdnes.bg

Ловджия намери тракийско съкровище край варненското село Долище

Комплект наушници, които са изцяло запазени и един с нарушена цялост от 14 век, принадлежали на жена от аристократичен род, са открити край варненското село Долище. Експонатите, които ще станат част от колекцията на Археологическия музей във Варна представи днес археологът проф. Николай Овчаров, предаде Moreto.net.

Имането е открито през януари по време на лов на глигани в района на Долище от варненския бизнесмен Младен Станев. Пред медиите той разказа, че се е натъкнал на накитите, докато ловната дружинка изчаквала появата на глиган за обстрел. Докато се оглеждал наоколо забелязал да проблясват няколко метални предмета. Без да подозира на какво се е натъкнал решил да ги прибере и вземе със себе си. Показал ги на специалисти едва след края на ловния сезон.

Накитите били изровени от глигани, тъй като са били закопани на много малка дълбочина. Теориите за местоположението им са различни, като все още няма ясно становище за това как са се озовали на въпросното място. Сигурно е, че са принадлежали на болярка, която най-вероятно ги е заровила в момент на емиграция към Влахия заради нашествие на османците или друга политическа криза, смята проф. Овчаров. Не е изключен вариант и укриването им да е заради епидемията от чума, разразяваща се по онова време, или заради друга болест.

„Долище стана синоним на явление в археологията насочена към средновековния период. В района има десетки находища със закопани на много малка дълбочина съкровища на знатни семейства.", обясни проф. Овчаров.

По онова време като символ на положението, което заемат в обществото, мъжете са носели специални сребърни колани, разполагали са с характерни сребърни чаши, а жените са имали наушници, пръстени и други бижута.

Въпросните наушници не се окичват директно на ушите поради голямата си тежест и масивност. Те са слагани на специални дървени рамки скрити под кърпа, опасваща главата на жената.

Подобни находки от 14 век са намирани и на други места в България, но най-голям е броят им от Варненско. Това е 14-тото съкровище от района на Долище. То допълва колекцията от накити на музея, която е най-богата на Балканите.

Може би наесен археолозите ще посетят мястото, където са намерени наушниците. Там обаче разкопки няма да да бъдат правени, защото специалистите са наясно, че такива иманета в миналото са заравяни хаотично с цел укриване и не са свързани с наличието на постройки и населено място.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама