Реклама
https://www.bgdnes.bg/zdrave/article/4952669 www.bgdnes.bg

15 заведения по морето е затворила Комисията за защита на потребителите

15 заведения е затворила временно КЗП този сезон по Черноморието. Това каза Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП), при отчет и анализ на резултатите от извършените инспекции и проведените инициативи в рамките на кампанията „Лято`2015”, предаде БГНЕС.

За периода от началото на сезона до момента КЗП е направила 2800 проверки в различни места за настаняване, заведения и туроператори и др. Съставени са 205 акта за административни нарушения. Обекти се затварят тогава, когато те нямат категоризация. За района на Черноморието през този сезон това са 15 случая. В цялата страна общо около 30, каза председателят на КЗП.

Реклама

„По-често за заведения за хранене и развлечения, но има и случаи, в които се затварят и места за настаняване – например семейни хотели, къщи за гости, които така се представят, но всъщност те нямат удостоверения за категоризация, за да могат да извършват такава дейност”, обясни Димитър Маргаритов.

При констатираните малко повече от 200 нарушения при близо 3000 проверки това лято, според Маргаритов означава спад на броя на нарушенията. Основните нарушения са свързани с качеството на туристическия продукт, с разминаването на това какво е обещано на потребителя и какво реално му е предоставено. А при 15 случая има несъответствие между предоставена услуга в обекта и това, което реално са получили клиентите. „Това е разминаване в категоризацията, ние сме наложили санкции и освен това сме информирали и категоризиращите органи, които биха могли да предприемат действия за понижаване на категорията в тези случаи”, каза председателят КЗП. Правили са и проверки за алкохола в местата, където се предлага ол инклузив. Взети са 30 проби, а Димитър Маргаритов разказа за 3 случая на нарушения. В единия констатирали разреждане на алкохола, в друг нелоялни търговски практики – на етикета пишело, че става дума за ром, а се установява, че това не е ром. Има и случай със съмнения за данъчно нарушение, установено, че градусът е по-висок от този, който е отбелязан на етикета. Правени са проверки за безопасността на увеселителни обекти, в това число и аквапаркове, които работят през летния сезон, както по Черноморието, така и във вътрешността на страната. КЗП е направила проверки в 112 обекта, от които 14 аквапарка.

„В 13 случая има установени несъответствия на предлаганите услуги с изискванията за безопасност и са издавали заповеди. В случаите, в които става дума по-скоро за документална проверка на документи за временно спиране предоставянето на услугата до изясняване случая - 5 такива заповеди. А в 6 са издадени заповеди за преустановяване предлагането на съответната услуга - когато има технически неизправности или констатации, свързани с безопасността при експлоатацията”, каза председателят на КЗП.

Там се проверява всяко едно съоръжение поотделно. За тези, които нямат документи, които не отговарят на изискванията за стандарт или за които има съмнения във връзка с тяхната техническа изправност, се издават заповеди или за преустановяване на предлагането на услугата или за временно спиране до момента, в който се предоставят съответните документи, добави Маргаритов. При проверки на КЗП съвместно с НАП не са констатирали нарушения от гледна точка на нелоялни търговски практики при работата на чейндж бюрата. Проверили са основно такива по Черноморието, в София и по-големите градове, и в градове, които са по-близо до границата с Гърция, като общият брой е около 100. Предстоящите проверки на КЗП са и във връзка със старта на учебната година - за нелоялни практики – всякакви стоки, свързани с учебната дейност, включително и за безопасност. Ще засилят и проверките, свързани със забрани за продажба на цигари на лица под 18-годишна възраст в районите на училищата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама