Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4952945 www.bgdnes.bg

Адвокат оправдан за клевета в пледоария

Доволен съм, че истината възтържествува! Това е победа не само за мен, но и за адвокатурата в България! Това сподели пред "България Днес" адвокат Венцислав Точков, който бе осъден за пледоария, произнесена в защита на клиента му. Миналата седмица Върховният касационен съд (ВКС) реши окончателно делото, като оправда юриста. Преди решението Точков е завел дело срещу България в Страсбург, което чака да бъде задвижено.

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли четете в хартиеното издание на "България Днес"

Реклама

Отменената присъда на защитника за клевета и беше постановена от Русенския окръжен съд, който наложи глоба от 1500 лв. на Точков заради думите, с които започнал пледоарията си по дело срещу свой клиент. На подсъдимата скамейка бил изправен Асен Стоев, който от години делял имот с полицая Боян Славев. Тъй като бай Асен пускал жалби в полицията, Славев му отвърнал с няколко дела за клевета. По тях защитник на възрастния мъж станал адвокат Точков.
Пред съда юристът заявил: "Подзащитният ми е близо 80-годишен пенсионер, страдащ от тежка форма на диабет и видно от представените по делото доказателства, психични проблеми. Тежкото му здравословно и емоционално състояние е причинено основно от психическия тормоз, нанесен му през годините от частния тъжител." Славев се разпознал в думите на адвоката и му завел дело. Първо той претендирал, че Точков го е набедил в нанасяне на телесни повреди на стареца. После делото било образувано за клевета. Между насрочванията на делото по искане на Славев бай Асен бил вкаран в психиатрия, където не издържал и се самоубил, като се хвърлил през прозореца.

Първата инстанция - Русенският районен съд, оправдава защитника, но мнозинството във втората инстанция - Окръжният съд, с два на един гласа го обявява за виновен. Заради думите си Точков понесе и гражданска отговорност, тъй като беше осъден да плати 2000 лв. обезщетение. Присъдата предизвика възмущение в правната общност, а главният прокурор Сотир Цацаров поиска от ВКС да възобнови делото и да оправдае адвоката.
В крайна сметка върховните съдии прецениха, че с думите си юристът не е засегнал честта и достойнството на тъжителя, а Славев субективно се разпознал в думите му. "Водил съм се от това да защитавам правата на клиента ми и не съм имал намерение да клеветя, не съм приписал престъпление или обида на никого", обясни Точков. Той разказа, че осъдителната присъда е имала смразяващ ефект върху него.
"Пледирайки в съдебно заседание, подсъдимият е изразил мнението си с цел да защити интересите на обвиняемия Христов, а не да оклевети частния тъжител Славев, до какъвто извод е стигнал въззивният съд. Не е налице нито пряк, нито евентуален умисъл за извършване на инкриминираното деяние, тъй като у осъдения не са се съдържали представи за позорен характер на разгласяваните обстоятелства", пишат съдиите. Те отбелязват, че юристът има конституционното право да упражни правата си, като изрази свободно мнението си в хода на пледоариите.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама