Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4954175 www.bgdnes.bg

Трайчо Трайков: Да имаш бензиностанция в България е 6 пъти по-печелившо

Да имаш бензиностанция в България е шест пъти по-печелившо отколкото в западния свят. Това каза Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката, пред bTV.

„Средният марж за богатия свят е около 5-10 стотинки на литър гориво, а в България е 30-40 ст. за литър”, допълни още Трайков.

Реклама

„За да има картел, трябва да докажем, че тези фирми са обменяли информация”, коментира Марио Гаврилов от КЗК. По думите му е много трудно да се събере информация за картел, която да послужи успешно пред съда. „Ако от КЗК решим да влезем в една компания да проверим документите й, съдът информира тази компания предварително”, допълни още той.

„За да се докаже картел на горивата, трябва някоя от фирмите да се почувства недоволна и да натопи другите фирми”, каза Гаврилов. По думите му трябва да има много сериозна лична наказателна отговорност на управителите на компании, участвали в картел.

„Лятото бяха извънредно надути цените, за да се приберат най-много пари от хората. Предвиждам, че цената на горивото ще падне до под два лева, където й е мястото”, прогнозира Трайчо Трайков.

„От КЗК ще изследваме маржовете, но нямаме правомощия да кажем на някого защо продава на по-висока цена”, каза Гаврилов. Той подчерта, че от комисията няма да влизат в политически диалог по повод спекулациите за картел на горивата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама