Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/4956980 www.bgdnes.bg

Националът Христо Златински: Класираме се за Франция

Христо Златински кара четвърта година в националния отбор. За пръв път той облича екипа на "трикольорите" през 2011 г. Това се случва по време на контролата на България срещу Украйна, загубена с 0:3. От тогава до сега Златински е записал 10 мача. Само в три е бил сред титулярите. След като Владимир Гаджев остана извън сметките на селекционера Ивайло Петев, се очаква халфът да е в основния състав срещу Норвегия днес.
В момента Златински е част от румънския "Университатя" (Крайова). Той премина в тима от северната ни съседка през лятото. В кариерата си халфът е носил екипите на "Пирин", "Локомотив" (Пд), "Локомотив" (Сф) и "Лудогорец". С разградчани е двукратен шампион на България. По един път е триумфирал с купата и със суперкупата.

- Христо, как се чувствате в лагера на националния отбор преди мачовете срещу Норвегия и Италия?
- Добре съм. Надявам се да покажем добри игри в предстоящите два мача.

Реклама

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме УТРЕ в хартиеното издание на "България Днес"!


- Има ли напрежение у вас?
- Не. Смятам, че и у останалите в отбора то липсва. Тук сме се събрали доста опитни момчета. Някои играят в силни първенства и са свикнали да изнасят мачове като тези с Норвегия и Италия.


- Какво трябва да направите, за да победите норвежците?
- Да вкараме повече голове от тях.
- Как ще приемете една загуба от Норвегия?
- Няма да е приятно, ако загубим, но ние мислим само за победа. Всички сме позитивно настроени. Единствената ни мисъл е за победата. Мисля, че имаме сили да се преборим за третото място в групата и да се класираме за европейското. Мачът с Норвегия се явява директен. Домакинството със сигурност ще ни помогне. Уверен съм в успеха ни срещу скандинавците. Имаме добри футболисти.
- Мислите ли и за мача с Италия?
- Нека първо мине срещата с Норвегия. След нея ще насочим мислите си върху тази срещу Италия.
- Работили сте с Ивайло Петев в бившия ви отбор "Лудогорец". По-лесно ли ви е сега, когато е начело на националния отбор?
- Той е един много добър професионалист. Отдаден е на работата си. За мен Петев е един от най-качествените треньори у нас. Петев ме привлече в "Лудогорец" и ми гласува доверие. Той познава качества ми.
- Имате нов отбор "Университатя" (Крайова). Как се стигна до трансфера ви?
- Те ме желаеха най-силно. Бяха най-настоятелни и затова отидох там. Проектът "Университатя" е сериозен. Амбициите на ръководството и на отбора са големи. За мен румънското първенство е ново предизвикателство. Много съм щастлив, че съм част от тима на "Университатя".
- Имаше информации, че сте близо до завръщане в "Локомотив" (Пд). Вярно ли е?
- Имах разговори с ръководството на отбора. Моят приоритет беше да изляза в чужбина. Смятам, че беше време да си пробвам късмета извън България.
- Какви са целите пред новия ви отбор?
- Босовете на тима искат да играем в европейските турнири през следващия сезон. За наше съжаление стартирахме лошо. Допуснахме няколко загуби, които ни свлякоха в класирането. Вече започнахме да намираме себе си. В последния кръг спечелихме и дано продължим в същия дух и занапред. Надявам се да постигнем целите, които са ни поставени, въпреки че ще ни бъде изключително трудно. Румънското първенство е много равностойно и всичко може да се случи.
- Свикнахте ли вече с живота в Румъния?
- Трябва ми още малко време, за да се адаптирам напълно. Апостол Попов, който ми е съотборник, ми помага много. За момента живея сам - без семейството си.
- Следите ли ситуацията в бившия си отбор "Лудогорец"?
- Да, разбира се. В Разград съм оставил доста приятели. Хубаво е, че сега с част от тях сме заедно на лагер-сбора с националния отбор. Ще можем да се видим и да си поговорим.
- Каква според вас е причината "орлите" да отпаднат още във втория кръг на Шампионската лига?
- Не съм аз човекът, който може да каже. Отборът си има ръководство. Винаги ще подкрепям тима, независимо дали играе в Европа или не. Това се дължи на факта, че съм останал с прекрасни спомени от периода си в Разград.
- Бяхте пренебрегнат от вече бившия треньор на клуба Бруно Рибейро.
- Да, но той се държа изключително добре с мен. Независимо че не ме желаеше в отбора, съм останал с добри чувства към него.
- Бихте ли се завърнали отново в "Лудогорец", ако получите покана?
- Не. Сега имам друга амбиция. Тя е да изградя добро име в Румъния, а след това времето ще покаже какво ще се случи с мен.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама