Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4957082 www.bgdnes.bg

Подкупни ченгета в „Канала на смъртта“

Пакистанецът Шабир е подсигурил клиентите на камиона, в който издъхнаха 71 бежанци на 50 км от Виена. Това е една от версиите, по която работят ченгетата в Унгария и Австрия, които разнищват "Канала на смъртта", научи "България Днес".

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме в хартиеното издание на "България Днес"

Реклама

Според запознати чужденецът е един от босовете на схемата за трафик на бежанци от Близкия изток към Западна Европа. Твърди се, че каналът работел от година и половина. Маршрутът започвал от Турция, откъдето чужденците влизали нелегално у нас, след това през Сърбия били пренасочвани към Унгария. Въпреки че имало няколко издънки по трасето, схемата така и не била разбита. Според запознати основна заслуга за това имали и подкупни ченгета на границата ни си Турция. Солидните доказателства срещу пакистанеца Шабир, шофьора на камиона Методи Георгиев и останалите от бандата не довели до присъди на трафикантите, твърдят запознати.
"Всички в махалата много добре знаят Митко, Шабир и останалите им другари, но те продължават да си работят и да печелят пари", разказва жител на циганската махала в Лом. По думите му властите не се трогнали дори след голямата издънка на каналджиите по Коледа миналата година. Тогава столични ченгета засякоха джип с 12 бежанци. Той е спрян случайно за проверка в кв. „Сухата река“. Нелегалните признали, че са от Пакистан и Афганистан и нямат документи. Те разказали, че Шабир и приятелката му Цветелина са ги превели нелегално през турската граница и така се озовали в София. От българската столица те трябвало да отидат до Сърбия, откъдето да продължат за Унгария. Оттам хора на Шабир щели да ги извозят легално към Германия и Австрия. За услугата бежанците платили по 700 евро на пакистанеца и гаджето му.


Няколко месеца по-рано пакистанецът бил арестуван в Сърбия за трафик на хора. След кратък престой той се върнал в България и се установил при Цветелина в Лом. Твърди се, че така именно той е сформирал група от местни цигани, които вкарал в схемата. Целта била да направи нелегалния си бизнес още по-мащабен. Повечето от новите лица били на най-ниско ниво в престъпната йерархия. Тяхната задача била само да извозват нелегалните, а преминаването на границата и съответните рушвети там се уреждали от боса. Макар и дребни фигури в схемата, те печелели солидно. "Цялата рода на арестувания в Унгария шофьор Методи започна да си стори нови къщи. Изпонакупиха си скъпи коли и се окичиха със златни ланци от по 200-300 грама", разказва жител на циганската махала в Лом. По думите му последният от задържаните у нас заради "камиона на смъртта" - Цветан Цветанов, рязко се замогнал в последно време. Престъпният му бизнес обаче бил надушен от унгарските ченгета, след като бяха открити мъртвите бежанци. Цветанов е прибран зад решетките в понеделник, след като пристигнала европейска заповед за арест за него. Днес Окръжният съд в Монтана трябва да разгледа искането му за екстрадиция в Унгария.


Купон преди екзекуцията

Семеен купон е вдигнал ломският циганин Методи Георгиев ден преди да потегли с натъпкания със 71 имигранти камион от Будапеща за Австрия. Той самият е качил снимки от забавленията с жена си Вела и децата им във Фейсбук. В социалната мрежа Методи се хвали и с новата си придобивка - БМВ с всички екстри. На кадрите се вижда как циганската фамилия обикаля забележителностите на унгарската столица, а дъщерята на трафиканта джапа боса във фонтан. Снимките категорично оборват версията на Вела, че не е виждала мъжа си от май месец. Общите фотоси с мъжа й са качени във Фейсбук между 18 и 25 август. На някои от тях си личи, че наистина двамата партньори са зажаднели един за друг. Те са се снимали по оскъдно облекло в леглото. От профила на Методи става ясно, че той има още няколко скъпи коли - джип БМВ и два мерцедеса.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама