Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4957142 www.bgdnes.bg

Колят кокошката със зелените яйца

Фамозната Цецка се разболя, правят я на супа

Борислав РАДОСЛАВОВ

Снимка: Борислав ТРОШЕВ

Фамозната кокошка Цецка, която се прочу със зелените си яйца, ще бъде заклана! Това се налага, защото пернатото се разболя и спря да снася!


Лошата новина сподели пред "България Днес" внучката на баба Гена и дядо Стоян от софийското село Чурек, които отгледаха кокошката със зелените яйца.

Реклама


Цецка пипнала вирус, който често удрял клюнестите животни в края на лятото. При него се губел апетитът, те спирали да носят и се залежавали на едно място. Често стопани се принуждавали да колят кокошките, за да избегнат фатален край и да могат поне да сварят супа от месото, обясниха пред вестника ветеринарни лекари.
Историята на най-известната българска кокошка е повече от интригуваща. Тя била измътена не от друга кокошка, а от... пуйка!


Това споделиха пред "България Днес" стопаните на най-известното пернато в България.


"Понеже няма мъжки пуяк, и тя стоеше над яйцата и ги мътеше. Бяха 17, така изкара три седмици и се появиха малките пиленца. А едно от тях взе, че снася зелени яйца", разказва пред вестника 80-годишният дядо Стоян, докато с баба Гена дебнат кокошката, за да я хванат.


След успешния улов към оживения разговор в курника зад къщата се включва и 74-годишната съпруга. С нейна благословия "България Днес" стана орисник на кокошката, която носи гордото име Цецка.


"Ще я кръстим на шефката на парламента. Благозвучно е. Носи четири дни поред, а на петия почива. Горе-долу като в парламента", с усмивка сподели преди време възрастната жена, която повече от 30 години работи като чистачка в училището в Чурек.


Цецка е една от 17-те кокошки в курника, но единствена впечатлява с разноцветните си яйца.


"Всички от нейното люпило снасят обикновени яйца, които даже са много по-чупливи от зелените. А Цецка се различава единствено по това, че няма гребен на главата", разказва дядо Стоян Атанасов.


Възрастните хора живеят сами в Чурек. Отглеждат и 3 кози. Живеят в сговор и разбирателство, а годините им не личат. "Нито алкохол пием, нито цигари пушим. Иначе имам и ракия, и вино прекрасни. Но като пийна, и малко да е, и ми става зле", споделя дядо Стоян, хванал в едната ръка кокошката, а в другата едно от зелените й яйца.

Реклама
Реклама
Реклама