Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4957143 www.bgdnes.bg

Спасиха със супа пребит кон

Иво АНГЕЛОВ

Милосърдни пловдивчани спасили беззащитен кон от зверски побой, а след това нахранили дръгливото животно. За историята, в която се преплитат елементи на милосърдие и жестокост, разказаха свидетели на случката в града под тепетата.


Във вторник вечерта три циганчета спрели каруцата си на централния пловдивски булевард "Гладстон". Агресивните момчета започнали със озлобление да налагат с дъски коня, впрегнат да ги вози. Свидетели на случката мигновено подгонили циганчетата, които си плюли на петите и скорострелно избягали, зарязвайки каруцата и впрегнатото чифтокопитно.

Реклама


"Циганчетата нямаха и десет години, а удряха коня с голяма жестокост. Като ги видях, веднага се обадих на телефон 112. Обясних им за какво става въпрос и те ми казаха, че ще ме свържат с районното. Почаках няколко минути, но не ме свързаха. Жената, с която разговарях, ме увери, че е сигнализирала", обясни свидетел на зоонасилието.


Потресени пловдивчани се мобилизирали и напълнили цяла кофа със супа, която кончето с удоволствие хапнало. Те му дали и зеленчуци, като си личало, че отдавна не е яло и тегленето на каруцата видимо го е уморило.


Екип на общинска полиция е репатрирал изоставената каруца, която е била закарана на наказателен паркинг. Конят е бил заведен в двора на Второ районно управление на полицията в Пловдив. "Собственикът на животното е бил установен и днес (б.р. - вчера) сутринта той си го е прибрал. В правомощията на община Пловдив е да реши дали да наложи глоба на собственика и в какъв размер", коментираха пред "България Днес" от областната дирекция на полицията в града под тепетата. От там обясниха, че не са получавали сигнал за тормоз на животното, а само че заедно с каруцата са пречили на движението по улицата и затова са били преместени.


От 2013 г. движението на каруци в Пловдив е разрешено само в етническия квартал "Столипиново", но въпреки това те могат да бъдат забелязвани редовно на различни места из целия град. Според общинската наредба наказанията за собствениците са от 100 лева за първо нарушение до 500 за всяко следващо.


Мотивите за забраната за движение на каруци бяха заради осигуряването на по-голяма безопасност и ефективност на движението за всички. Освен това кметът Иван Тотев изтъкна, че като Европейска столица на културата през 2019 г. не подхожда на Пловдив да е с каруци навсякъде.

Реклама
Реклама
Реклама