Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4957890 www.bgdnes.bg

Посланикът ни в Русия Бойко Коцев: България губи от санкциите, ще намерим правилното решение за "Южен поток"

„Трябва да се положат всички усилия, за да може по-скоро да получим положителни резултати и да свалим санкциите“. Това е казал посланикът на България в Руската федерация Бойко Коцев, цитиран от агенция РИА Новости.

Той е допълнил, че България понася сериозни щети от санкциите.

„Санкциите са патологията на международните отношения и на никого не са нужни“, е казал още Коцев.

Реклама

В отделна публикация агенцията съобщава, че Бойко Коцев е изразил надежда България да създаде газов хъб заедно с Русия.

„Той също така добави, че посолството се надява и двете страни да стигнат до правилно решение за проекта „Южен поток“.

„Аз нямам никакво съмнение, че всички лица, в чиито ръце е този въпрос, работят сериозно. Убеден съм, че ще се намери правилното решение“, отговорил той на въпрос за бъдещето на „Южен поток“.

Посланикът е присъствал на откриването на международния антивоенен фестивал в Самара „Тишина“. Според него, санкциите не са самоцел и нямат за цел да наказват Русия, а да се намери мирно решение на ситуацията в Югоизточна Украйна и „да се спрат убийствата на хора и да се запазят животи“.

РИА Новости припомня, че отношенията на Русия със Запада се влошиха във връзка със ситуацията в Украйна. В края на юли 2014 година Европейският съюз и САЩ наложиха санкции над отделни физически и юридически лица, както и за търговията на определени видове стоки. В отговор на това Русия забрани вноса на масови стоки от страните, които участват в санкциите. В момента Москва е наложила санкции до 5 август 2016 година.

България винаги е гласувала „За“ санкциите и е била солидарна с останалите страни от ЕС. А проектът "Южен поток" бе прекратен едностранно от Русия, заради нежеланието на Москва да го съобрази с изискванията на Европейския съюз.

Бойко Коцев беше зам.-вътрешен министър, когато Бойко Борисов бе главен секретар на МВР. После бе представител на България в ЕС в Брюксел, а през 2012 г. първото правителство го предложи за посланик в Русия.

Реклама
Реклама
Реклама