Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4958256 www.bgdnes.bg

Британски ежедневник шокира със снимка на мъртво сирийче, изхвърлено от морето

„Ако тази шокираща снимка на мъртво сирийско момченце, изхвърлено от морето, не промени отношението на ЕС към бежанците, какво ще го направи?”, пише в свой материал вестник „Индипендънт”. Снимките показват малко момче да лежи по лице в пясъка на турския бряг, докато официален служител седи над него.

Детето, което според властите е сирийче, очевидно се е удавило в опит да избяга от войната, опустошаваща страната му. Шокиращите снимки са като напомняне, че докато европейските лидери се опитват да предотвратят бежанската криза на континента, все повече и повече имигранти умират в отчаянието си да избягат и да стигнат до безопасността.

Британският ежедневник, цитиран от БГНЕС, обяснява собственото си решение да публикува тази снимка без редакция с това, че често с повърхностните думи за „продължаващата криза с имигрантите”,лесно се забравя реалността за отчайващото положение, пред което са изправени много от бежанците. Момчето на снимката е едно от 12-тимата сирийски бежанци, опитали се безуспешно да прекосят Средиземно море в две лодки, плаващи към гръцкия остров Кос. Според турската информационна агенция „Доган” три деца и една жена от малката лодка са се удавили. Двама души са оцелели, доплувайки обратно до брега със спасителни жилетки. Британският премиер Дейвид Камерън и министърът на отбраната Филип Хамънд са критикувани за нехуманния език, с който описват бежанците. Камерън нарече бежанците „рояк” , а по-късно каза, че „няма да им даде да пробият до неговата страна”. Заедно с афганистанските граждани, сирийците представляват по-голямата част от хората, които бягат от конфликти в родината си, за да търсят по-безопасен дом в Европа. 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама