Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4959419 www.bgdnes.bg

Килъри дебнат трафикантите от "камиона ковчег"

Босовете на "Канала на смъртта" вече са произнесли смъртна присъда за задържаните наши цигани и аверите им заради проваления трафик на 71 бежанци, открити мъртви в камион на 50 км от Виена.

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме в хартиеното издание на "България Днес"

Реклама


Според запознати лидерите на престъпния бизнес са загубили над 500 хил. евро от издънката на подчинените си. Събраните към момента доказателства сочат, че върхът на престъпната пирамида е в Румъния. Освен това двама от закопчаните в Унгария цигани са пропели при разпитите, научи "България Днес". Твърди се, че те са разкрили пред разследващите факти около нелегалното превозване на имигранти от Близкия изток към Западна Европа. Именно това, както и огромната финансова загуба можело да им коства живота. Самите арестанти били наясно какво ги чака, ако бъдат пуснати от затвора. Те трябва да останат там до края на септември. Тогава местните власти ще решат дали е нужно престъпниците да бъдат задържани още за нуждите на разследването, или ще бъдат предадени на съда.


Според информация на ДАНС петимата арестувани са участвали в схемата за незаконно прехвърляне на мигранти в страни от ЕС като шофьори или като организатори на канали за трафик. Превозът е ставал с товарни автомобили, купени в България или наети в Унгария. Засега зад решетките са прибрани Хасан Салех, Методи Георгиев, Цветан Цветанов, Венцислав Тодоров, Ивайло Стоянов. Всички те са от Северозападна България. Някои от тях живеят у нас, а други - в европейски страни, уточниха от прокуратурата. Всички задържани са с криминални досиета предимно за кражби. Петимата са с присъди, но не е ясно дали са ги лежали.
Разследването на "Канала на смъртта" се разпростира вече извън границите на Унгария и Австрия, където е открит камионът ковчег с мъртвите бежанци и са задържани техните убийци. Ченгетата подозират, че участниците в разбито нелегално трасе в Унгария са свързани със схемата за трафик на имигранти през Гърция с участие на българи преди два дни. Четирима нашенци и двама турци са закопчани в Солун при опит да прекарат през страната 103-ма сирийци, между които и 19 деца.


Ченгетата достигнали до информация, че с канала са свързани роднини на един от арестуваните в Унгария. Според данните Венцислав Тодоров-Вани от врачанското село Малорад е бил свръзката с разклонението на трафика през Гърция благодарение на семейните си контакти там. Самият Вани от години излязъл да "работи" зад граница. В Малорад твърдял, че се занимава с превоз на коли. Жена му също отдавана напуснала селото и се установила в Италия. Съселяните му са в шок от новината, че той е един от виновниците за смъртта на 71 сирийци. По думите на съседите, Вани никога не е викан в полицията и не е създавал проблеми. Вуйчото на арестувания - Донко Илиев, е категоричен, че племенникът му няма общо с престъплението.
"Той работи, не спира. Аз го знам, че работи, кара, връща, доставя. Това е петно за нас, петно, и то голямо", казва Донко Илиев. Близки и приятели на Вани смятат, че той е подведен и не е знаел какво има в камиона.
Брат му Асен отишъл в Будапеща, за да получи информация от разследващите. Той не разбрал нищо, не му позволили и да се види с брат си. "Той не е задържан на местопрестъплението, в камиона. Него са го хванали, не знам, някой го е натопил, казал е, че той е бил, ама това може да го каже всеки", твърди Асен.

Австрия иска Цецо от Лом

Ломчанинът Цветан Цветанов да бъде екстрадиран в Австрия заради участие в нелегалния трафик с откритите мъртви емигранти там. Цветанов бе задържан в родния си квартал Младеново в понеделник, след като у нас пристигна искането на властите в Айзенщат.
Според съседи на заподозрения той рядко се мяркал в Младеново. От години бил зад граница. Майка му и жена му също са в чужбина. Двете жени и 10-годишният син на Цветанов са в Италия.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама