Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/4959713 www.bgdnes.bg

Над 3 млрд. евро за трансфери пръсна Европа

Едно от най-лудите трансферни лета във футбола вече е история. Започна тихо, завърши шумно със скандали. Големите клубове полудяха и извадиха безумни пари за играчи, които в ерата на Зидан, Стоичков и бразилеца Роналдо едва ли щяха да бъдат достойни и за техни резерви.
Най-скъпата сделка бе за Кевин де Брюин, който премина от "Волфсбург" в "Манчестър Сити" за 74 милиона евро. "Гражданите" изхарчиха най-много от всички европейски клубове за трансфери - 203,8 млн. евро, и съдейки по началото на сезона, изглежда са си капарирали титлата във Висшата лига. В Англия дадоха общо 1,172 605 млрд. евро за нови футболисти, рекорди бяха счупени още в Испания (571,5 млн. евро), Германия (410,4 млн.) и Италия (608,88 млн.). Общо десетте водещи първенства в Европа изхарчиха умопомрачителните над 3 млрд. евро!
Имаше и такива трансфери, за които не бяха платени огромни суми, но са сред най-значимите за феновете. След дълги години вярна служба с клубовете си се разделиха емблематични фигури като вратарите Икер Касияс и Петър Чех. Испанецът напусна през задния вход "Реал" (Мадрид) и отиде без пари в "Порто", а Чех получи разрешение да напусне "Челси" в посока "Арсенал" срещу 14 млн. евро. Световният шампион Бастиан Швайнщайгер пък изненадващо смени "Байерн" с "Манчестър Юнайтед", като се говори, че цената му е била едва 6 млн. евро. Големият скандал дойде от проваления трансфер на Давид де Хеа от "Юнайтед" в "Реал". Два от най-големите клуба в Европа аматьорски изпуснаха крайния срок за сделка и продажбата се провали, а двете страни все още продължават с взаимните обвинения. Така "Реал" този път остана без "галактическо" попълнение това лято.
За съжаление единственото българско име, за което се говореше, отново бе това на Димитър Бербатов, който премина в ПАОК. Тих трансфер в италианския слабак "Фрозиноне" направи и Александър Тонев. 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама