Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4960821 www.bgdnes.bg

Москов за здравната реформа: Без доплащане за дейности в основния пакет

Законопроектът на Меглена Кунева е предложение на правителството, уточни министър Москов в “Денят започва” по БНТ. За Реформаторския блок е категорично неприемлива възможността българският парламент да отхвърли и то на първо четене законопроект под мотото “Борба с корупцията”, заяви д-р Петър Москов и поясни, че вчера единствено ГЕРБ и Блокът са подкрепили една от основните цели, заради които беше съставено управляващото мнозинство.

Москов не приема твърдението, че Патриотичният фронт бил част от прокорупционното мнозионство. И изрази категоричната позиция на Реформаторския блок, че парламент, който отказва да приема антикорупционно законодателство, не е парламент. По това исторически компромис няма, заяви Москов.

Реклама

Излизането от параметрите на коалиционното споразумение и на програмата за управление на правителството – само това може да бъде причина за излизане на Реформаторския блок от властта, категоричен беше Петър Москов. Коментирайки единната регистрация на блока за местните избори, той подчерта, че това трябва да е стъпка към превръщането на РБ в единен политически субект. Колкото до листите за изборите, Москов заяви, че те са практически наредени и обяви, че Чавдар Трифонов е кандидатът им за кмет на Варна.

Здравето е най-голямата политика, заяви в студиото министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. И изрази надежда в сряда в пленарна зала да влезе на второ четене Законът за лечебните заведение. “Текстовете са силни, тежки и водят след себе си много сериозни промени. Това е реформата – да промениш сериозно една система, която изначално не харесва на никого”, категоричен беше здравният министър. Всякакъв вид вой срещу този закон е вой срещу слагането на ред в държавността и в сферата на здравеоопазването, каза още Москов.

От сливането на центровете за спешна медицинска помощ на София град и София област следва от преструктуриране на администрацията 50 щата да бъдат прехвърлени към екипите за работа в линейки на терен, поясни здравният министър и заяви, че само вчера са постъпили документите за назначение на 9 млади лекари, заплатите в Спешна помощ се вдигнаха с 20 % тази година, следващата ще бъдат повишени отново. С акредитацията в Спешна помощ лекарите вече могат да получат своята квалификация и обучение. Досега екипите в София бяха 12, вече са 23, посочи д-р Москов. И изтъкна още доводи за преструктурирането на спешната помощ. Предложи с помощта на БНТ да стане публично достояние моментът, когато пиян вика Бърза помощ за такси, както и други абсурди случаи.

Няма основание здравно осигурените български граждани да имат притеснения във връзка с основния пакет, който е за тежките инвалидизиращи, явни медицински последствия върху здравето и качеството на живот – това ще бъде финансирано на 100% и доболничната и болнична помощ ще бъде гарантирана домоментно и няма да има нужда да се доплаща – това е философията на основния пакет, поясни здравният министър и беше категоричен, че само със здравната си осигуровка хората ще имат добро качество и гарантиран качествен алгоритъм на лечението.

“Това е основният пакет – да видиш кои са основните проблеми, от които мрем, от които децата ни боледуват повече от европейските, да финансираш това нещо и да кажеш, че това е приоритет”, заяви д-р Петър Москов.

И още – ако държим на качествено здравеопазване, то означава след 1-2 години да има ясни резултати за продължителността на живота, дали адекватността на терапията води до това да прекарваме живота си в здраве и дали децата ни умират и боледуват повече от европейските.

Реклама

Министър Москов беше категоричен, че иска да излезем от порочната система в болниците, в която възнаграждението на лекарите е обвързано с част от стойността на някакъв консуматив и на стойността на клиничната пътека. Според него няма формална причина много добър професор педиатър да получава 700 лв. и негов колега професор кардиолог да получава 7000 лв. заради цената на клиничната пътека. Това ще се промени с ясна квалификационна скала за заплащане, както е целия свят.

Доплащане за финансирани дейности от Здравната каса в основния пакет няма да бъдат допускани, категоричен беше д-р Петър Москов.

Реклама
Реклама
Реклама