Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/4961583 www.bgdnes.bg

Боби гони Петев

Ивайло Петев ще бъде уволнен и така президентът на БФС Борислав Михайлов ще си измие ръцете за поредното фиаско на националния отбор, научи "България Днес". Планът вече е задействан, остава въпрос на време кога рокадата ще бъде обявена.

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме УТРЕ в хартиеното издание на "България Днес"!


"Трикольорите" загубиха с 0:1 от Норвегия и се простиха с шансовете си за третото място в групата. То дава право на бараж за европейското първенство.
"Феновете искат моята оставка? Защо? От 20 години не играя футбол - коментира Борислав Михайлов. - Аз правя това, което се изисква от един президент. Навремето играехме с характер за националния отбор. Треньорите в тима имат пълна свобода. Когато мачът е много важен, нашите играчи прегарят. Сега всички сме притеснени. Допуснахме гол от елементарна грешка. Във футбола трябва и късмет. Норвегия искаше повече победата? Имаме твърде високи очаквания, но те не се оправдаха. На терена бяха най-добрите футболисти на България. В клубовете всеки си прави каквото си иска. Не живеем в комунизма и не се бъркаме в тяхната политика. Футболният съюз прави каквото трябва. Ако някой търси вината в БФС, бърка много."


За цял мач българите създадоха само едно сериозно положение. То бе през първото полувреме, когато Ивелин Попов се опита да изненада вратаря на Норвегия Ниланд от пряк свободен удар, но стражът изби в корнер.
Към края на срещата от трибуните на стадион "Васил Левски" се чуваше доста мощно "оставка, оставка". Виковете на феновете бяха насочени към Борислав Михайлов. В опит да си измие ръцете, шефът на БФС ще смени сегашния треньор Петев, за да намали напрежението между него и привържениците.
Освен това селекционерът не е в добри отношения с някои от най-влиятелните членове на Изпълкома на БФС. Не е тайна, че собственикът на "Лудогорец" Кирил Домусчиев не го иска.
Запалянковците също не са доволни от играта, която момчетата на бившия наставник на "Лудогорец" и АЕЛ (Лимасол) показват. По време на мача в четвъртък те често си задаваха въпроса защо Петев е начело на тима ни. До момента той е водил националите в три официални срещи. В тях е постигнал победа над Малта (1:0), равенство с Италия (2:2) и загуба от Норвегия (0:1).
"Ако виковете оставка са за мен, не се притеснявам - каза след срещата Петев. - Като цяло не очаквах да имаме много положения. Шансовете за класиране на европейското стават много малки. Разочарован съм от загубата. Мачът не беше от особено качество. Целта беше да запазим суха мрежа, но не успяхме. Футболистите дадоха всичко, като се има предвид състоянието им."
Изборът пред футболната ни централа за нов треньор не е голям. От 2004 г., когато "лъвовете" играха за последно на голям форум, се смениха осем треньори, без Петев. Начело на България оттогава са заставали Христо Стоичков, Станимир Стоилов - два пъти, Димитър Пенев, Пламен Марков, Лотар Матеус, Михаил Мадански и Любослав Пенев. В БФС доста умуват кой да наследи Петев. Изборът на роден специалист е ограничен. Това най-вероятно ще накара родната ни централа да насочи търсенето си към чужденец. Част от членовете на Изпълкома на БФС бяха на мнение, че именно треньор от друга държава трябва да води тима ни, още след уволнението на Любослав Пенев.
Следващият двубой на България е в неделя срещу Италия. Последните две срещи на националите до края на цикъла са срещу Хърватия (10 октомври) и Азербайджан (13 октомври).

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама