Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4961797 www.bgdnes.bg

Биячите с пагони на съд до 2 месеца

До два месеца се очаква четиримата полицаи, които смляха от бой младежите Веселина Китова и Александър Грошанов, да застанат на подсъдимата скамейка. От Софийската районна прокуратура (СРП) потвърдиха, че ченгетата биячи ще се сдобият с обвинителен акт. Тяхното предаване на съд обаче ще трябва да се отложи до средата на ноември, тъй като на разследващите им било необходимо още време за изясняване на всички доказателства.

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме УТРЕ в хартиеното издание на "България Днес".

Реклама

Това протакане на делото стана необходимо, след като резултатите от видеотехническата експертиза се оказаха незадоволителни. Вещите лица от Научноизследователския институт по криминалистика и криминология (НИКК) към МВР не са успели да разпознаят категорично полицаите от Първо РУП в София, които бяха заснети да млатят безпощадно Веси и Сашо в центъра на столицата. Именно този факт наложи от прокуратурата да назначат нова експертиза, която този път ще бъде възложена на специалисти от БАН.

Скандалът с полицейското своеволие, което, меко казано, прие формата на махленски въргал, избухна от любителско видео, заснето от тераса на кооперация на ул. "13 март" и разпространено преди два месеца от "Господари на ефира". От скандалните кадри ясно се вижда как патрулка спира до млада двойка и след кратък спор ченгетата започват да бият зверски момичето, да блъскат главата й в паркиран автомобил, като след това я повалят на земята. Просната по корем, те й затягат до кокал белезниците и продължават усмирителната акция с крошета. Най-накрая я вкарват със сила в патрулната кола с контролен шут за изпроводяк. Ненаказан не остава и приятелят на Веселина Александър. През това време той крещи да престанат, но устата му е затворена с юмрук в корема. От СРП са категорични, че каквото и да е заключението на новите експерти, това няма да повлияе на изхода на делото. Това е така, тъй като веднага след избухването на скандала бе установено категорично кои всъщност са побойниците с пагони. Жертвите на недопустимото полицейско насилие разпознаха като свои насилници сержантите от Първо РПУ Василен Иванов, Борислав Кютински, Ник Николаев и Димитър Тръпчев. Те бяха моментално отстранени от работа и срещу тях се започна дисциплинарно производство. Други двама техни колеги, които също са присъствали на мястото по време на срамния арест, останаха обаче на служба, тъй като не са участвали в побоя. Цялата картина на гнусното задържане се изяснила след подробните показания, дадени от малтретираните младежи. Историята от скандалната нощ е потвърдена и от момчето, успяло да заснеме побоя. Живееща в кооперацията, пред която се разиграва инцидентът, също е посочила въпросните сержанти. Именно поради тази причина юристи са на мнение, че проблем с повдигане на обвинение няма да има. При така наредения пъзел униформените ще се изправят пред Темида за нанасянето на леки телесни повреди, като ги грози до 3 г. лишаване от свобода и разжалване.


Христо ГЕНАДИЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама