Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4962593 www.bgdnes.bg

Депортираха в България осъдения в Панама капитан Светлозар Собаджиев

Варненският капитан далечно плаване Светлозар Собаджиев се завърна тази седмица в България. Капитанът вече у нас, ще довърши присъдата в наш затвор. Той се е прибрал почти инкогнито, далече от очите на медиите. В момента се намира в софийския затвор. Предстои прехвърлянето му във Варна, съобщава varnautre.bg.

На 28 март 2011 г. Собаджиев бе задържан в Панама и пратен да чака присъдата си в затвора, след като на управлявания от него кораб бяха открити 169 кг кокаин. Целият екипаж бе освободен, единствено капитанът остана зад решетките, като повече от година срещу него все още нямаше повдигнато обвинение, припомня в. "Десант".

Реклама

В крайна сметка той бе осъден на 120 месеца затвор, присъдата после бе намалена за добро поведение и изучаване на испански език, сега му остават около 2 години, които обаче ще излежи в България.

Историята на българина е достойна за филмиране. От нея спокойно може да излезе сюжет, в който участие вземат латиноамерикански наркотрафиканти, лъжливи адвокати, един от които застрелян, "странно" правосъдие – все за сметка на натопения българин. Нашата дипломация дълго време се опитваше да върне капитана у дома, помагаха и хора от морските среди.

Собаджиев е с над 30-годишен стаж по световните морета. Има безупречна репутация. Всичко започва на пристанище Кристобал, където на втория ден след проверка на кораба панамските власти "намират" солидно количество дрога. Тя обаче не била скрита, а странно разхвърлена на под в общо помещение, до което всеки има достъп.

Съмненията ми са към членове на екипажа, които първоначално бяха задържани с мен, но впоследствие ги освободиха. Подозирам хора от палубна команда - филипинци и старши помощника - украинец, защото те имат връзка с работещите на пристанището. Но не мога да твърдя нищо без доказателства", заявява през 2012 г. пред български медии капитанът.

Близките на Собаджиев наемат адвокат, който прибира долари за хонорара си, но не прави нищо. После е нает друг адвокат – Цезар Гуардиа, препоръчан от съкилийници. Приятели на Собаджиев събират нови 30 000 долара, пращат ги на защитника. Срещу заплащането обаче корумпираният юрист извършва серия от лъжи, дори представя фалшива резервация за полет до България.

Няколко години по-късно Гуардия е застрелян от неизвестни извършители. Оказва се, че той е бил изпечен международен измамник, дори адвокатските му права били отнети доста по-рано. Българинът просто се оказал поредната му жертва. В "актива" си Гуардия има дори фалшифициран подпис на агент на ДЕА (Американската агенция за борба с наркотиците).

Реклама

В панамския затвор, където Собаджиев прекарва дълго време без обвинения и дори без да бъде разпитан, условията са ужасни – с дни няма вода, хлебарки и дървеници му правят компания.

Точно като в латиноамерикански екшън преживява и бунт в затвора. Среща и още много перипетии, които оставят черен спомен за цял живот на него и близките му. На 31 август, в понеделник, той бе изпратен за родината си лично от почетния консул на България в Панама Клаудия Лисичкова де Мичев.

Реклама
Реклама
Реклама