Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4963589 www.bgdnes.bg

Италианският президент: Заблуда е, че премахването на Шенген ще гарантира сигурност

Заблуда е да се смята, че премахването на Шенгенските правила ще ни гарантира сигурност, предупреди президентът на Италия Серджо Матарела в обръщение към Международния икономически форум в Чернобио.

Той се обърна към участниците във форума в пряка телевизионна връзка, а текстът на неговото слово бе разпространен днес от президентската пресслужба.

Реклама

„Опитът да се затварят границите се оказа заблуда с оглед мащабите на явлението (миграционна криза). Кризите не бива да ни парализират. Както казваше (един от основателите на Европейския съюз Жан) Моне, Европа възникна в резултат на кризи. Сега има нужда от просветени държавници. Логиката на обявяване на извънредно положение прави Европа по-слаба. Необходими са единни правила за правото на убежище, които да надхвърлят правилата, залегнали в Споразуменията от Дъблин, и да бъдат не само нови, но и общоприети”, заяви Матарела.

Според него трябва да се излезе от рамките на чисто икономическата политика и да се разгърне по-обхватна визия.

„Стабилността на Европа не зависи само от единната валута и от финансите, а също така от растежа и от работната заетост. Системата на единна европейска валута е недовършена. Трябва спешно да бъде наваксано загубеното време и да се пристъпи към по-засилена интеграция”, коментира той.

По думите му настоятелно се налага необходимостта от широкообхватно и демократично правителство на зоната на еврото, защото икономическите политики не могат повече да се управляват на междуправителствено ниво.

„Слабостите в политиката на ЕС са видни именно в неадекватността на националните държави по отношение на кризите, която се измерва напоследък и с действията по отношение на явлението миграция. Трябва да си дадем сметка колко илюзорно е да се мисли, че премахването на еврото или неговото отслабване ще възвърне загубения суверенитет на националните държави”, посочи италианският президент.

Според него подобна перспектива е историческа отживелица. „Без този съюз европейските страни щяха да бъдат по-слаби, със задушаващи се пазари, които са блокирани на границата, а икономиката щеше да загуби и онези нематериални блага, които се превърнаха в структурна спойка на нашето общество и на нашия модел, като се започне с европейското гражданство”, заяви Матарела.

Реклама
Реклама
Реклама