Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4963787 www.bgdnes.bg

Шефът на ЦЕРН проф. Ролф Хойер: Този век ще бъде на мирния атом

XXI век ще бъде век на мирния, а не разрушителния атом, каза в Банско проф. Ролф Хойер - генерален директор на ЦЕРН пред Европейската школа по физика на елементарните частици, провеждаща се в курортния град, съобщи БГНЕС.

Лекции пред аудиторията от млади учени днес изнесоха генералният директор на ЦЕРН проф. Ролф Хойер и директорът на Обединения институт за ядрени изследвания/ОИЯИ/-Дубна акад. Виктор Матвеев.

Реклама

В школата участват около 100 млади учени, предимно докторанти от 38 страни, организира се съвместно от ЦЕРН и Обединения институт за ядрени изследвания /ОИЯИ/-Дубна. Школата се провежда всяка година в европейска държава, член на ЦЕРН или ОИЯИ. Домакинството на школата е признание за постиженията на България в тази област, за последен път сме били домакини на тази школа през 1987 г. - в курорта "Дружба".

Официалното откриване на школата се състоя снощи в хотел "Св. Иван Рилски" в Банско.

"Произвеждаме само няколко антиатома, за да се сбъдне апокалипсисът, предричан във филми и романи, на ЦЕРН ще са му нужни милиони години, за да произведе такова количество антиматерия, което може да причини някакъв що годе приличен взрив. Така че опасенията са абсолютно безпочвени. Имаме една цел - придвижване науката напред и това облекчава страхотно общуването между учените, обединява ги и им дава възможност да работят заедно. Това е трудно, но политиците би трябвало да се поучат от нас учените. Да имат една обща цел, около която да обединяват хората и тогава ще се получи. В крайна сметка хората ще разберат, че този век ще бъде на мирния, а не на разрушителния атом", каза пред БГНЕС проф. Хойер.

"Опитът на сътрудничеството в областта на физиката на елементарните частици показва, че на фона на събитията по света, интересът към сътрудничеството никога не се е губил. Опитът показва, че науката никога не е била в политиката, а извън нея. Международното сътрудничество се явява една от най-големите ценности на човечеството, чрез него се ражда и съхраняват елементите на бъдещето развитие. Аз вярвам, че самото международно сътрудничество се явява такава ценност, способстваща за запазването на мира. Затова казваме, че науката сближава народите. И това действително е така", каза пред БГНЕС академик Матвеев.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама