Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4963797 www.bgdnes.bg

Могерини: Миграционната криза ще продължи дълго

Миграционната криза в Европейския съюз ще продължи дълго и трябва да се готвим за решаване на този проблем в дългосрочна перспектива. Това заяви днес върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини в края на неофициалната среща на външните министри на ЕС в Люксембург.

"Трябва да се разбере, че сегашната криза не е извънредна ситуация, която скоро ще отмине. Тя ще продължи дълго, това е криза, с която ни предстои дълго време да имаме работа", подчерта Могерини.

Реклама

ЕС планира да създаде "постоянен механизъм за заселване на мигранти по страните от общността, като броят на приеманите мигранти трябва да бъде определен пропорционално на размерите на страните членки на ЕС", заяви, министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн, чиято страна председателства Съвета на ЕС.

През Гърция и Италия от началото на годината в ЕС са влезли 310 000 мигранти, допълни Аселборн. "През Гърция в Европа са влезли 110 000 души, а през Италия - още 200 000", уточни той.

ЕС свиква извънредна среща на външните и вътрешните министри на 5 - 6 октомври, за да обсъдят миграционната ситуация в Унгария, съобщи министърът на външните работи на Люксембург.

"На 5 и 6 ще има специална среща на външните и вътрешните министри, за да обсъдят миграционната ситуация в Унгария маршрута на движение на мигрантите през Балканите", каза още люксембургският първи дипломат.

Той потвърди, че на 9 октомври в Европарламента в Страсбург Европейската комисия ще представи нови пакетни предложения по проблемите на миграцията. Според непотвърдена засега информация ЕК ще предложи да се увеличат квотите на прием на бежанци от 40 000 до 160 000 тази година.

Тези предложения ще бъдат разгледани на 14 септември в Брюксел на насрочената за тогава среща на външните министри на 28-те. За решаването на миграционната криза ЕС "значително ще активизира" усилията за нормализиране на ситуацията в Либия и Сирия, взаимодействайки си и с Иран, допълни Могерини.

Реклама
Реклама
Реклама