Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4974696 www.bgdnes.bg

Акушерката бияч се побъркала

Акушерката бияч на новородено момиченце се е побъркала напълно в ареста. Това твърди адвокатът й Владимир Янев.

"Недопустимо е тя да продължава да седи в следствения арест, след като преди повече от 2 месеца разследващите са събрали всички необходими по делото доказателства. Това си е чисто форма на изтезание. Ако нещата продължат така, съвсем възможно е още преди да й повдигнат обвинение, да се наложи тя да бъде преместена в лудница", заяви пред "България Днес" защитникът на Емилия Ковачева, адвокат Владимир Янев.

Реклама

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме УТРЕ в хартиеното издание на "България Днес".

Повод за коментара му е предстоящото гледане днес от съда на искането за изменение на мярката й от задържане под стража в по-лека. От думите на юриста стана ясно, че заснетата в болница "Софиямед" неонатоложка, която зверски пребива новородено момиченце, е напълно откачила в кауша. За ненормалното състояние на Ковачева спомогнали освен системния тормоз от останалите съкилийници, които ежедневно я заплашвали, че ще й прегризат гръкляна, но и мистериозното самоубийство на друг арестант през две килии от нейната. Според Янев преди известно време Емилия видяла с очите си как изнасят безжизненото тяло на обесил се затворник. Това я докарало до абсолютно умопобъркване.
"Наскоро се видях с нея, за да обсъдим стратегията по процеса, и просто останах поразен. Тя не можеше да говори, камо ли да разсъждава логически над ситуацията, в която се намира", заяви адвокатът. Той сподели, че в днешната си пледоария пред съда ще настоява за каквато и да е друга мярка, като това по безспорен начин щяло да помогне и на самото разкриване на истината. Недопустимо било човек в нейното психо-физическо състояние да стои в ареста, при условие че все още няма дори повдигнато обвинение. Янев критикува и необоснованото забавяне на разследването и предявяването на материалите по него, тъй като всичко доказателства вече били събрани и окомплектувани.
"Неизвестното е най-опасно. Ако ще я съдят - да я съдят, а не да я държат, както се казва, като "клан-недоклан". Чрез тези си действия прокуратурата дискредитирала собствената си работа, като дори създавала предпоставки за спъване на самия процес", заяви той. Това било така, тъй като при самото предявяване на разследването Ковачева трябва да разбира в какво е обвинена. С оглед обаче на неоснователното й задържане и породилите се от него депресивни състояния това било невъзможно. Запознати със случая също коментираха, че в конкретния казус арестът не бил необходим. Принципно законовият срок за оставане в кауша, без да има повдигнато обвинение, е 8 месеца. Той се налагал за изключително заплетени и сложни дела, както и при подозрения, че задържаният може да се укрие или да извърши ново престъпление.

Характеристиката, която била изготвена дори от самата прокуратура, категорично отхвърляла подобна възможност относно Ковачева. Защитата също така изрази и съмнение, че квалификацията на деянието била неправилна. Дори Ковачева да бъде намерена за виновна, то тя не трябва да отговаря за това, че умишлено се е опитала да убие пеленачето. Доводите в тази насока били, че тя не е имала намерение да погуби детенцето. Тя не съзнавала какво върши вследствие на натрупана преумора и стрес, които я поставили в състояние на пълно умопомрачение. Акушерката бе уличена, след като запис от камера показа как тя налага с голи ръце и с бебешко шише за хранене новородено. Зверското насилие над безпомощното пеленаче започва в 1,49 ч. и приключва в 3,20 ч. на 18 април.

Самопризнанията били изтръгнати

Самопризнанията, които акушерката направила при самото й задържане, били абсолютно негодни и незаконни. През времето, когато тя била конвоирана от Самоков до София, ченгетата я смачкали психически. После без адвокат, въпреки че са били длъжни да осигурят такъв, я пресирали да даде обяснения, с които да се самоуличи. Стана ясно че направените самопризнания не можели да се използват като доказателство, тъй като били взети в нарушение на закона. Въпреки това обаче, вместо да се махнат от делото, те все още стояли между неговите корици, с което манипулирали вътрешното убеждение на магистратите.

Христо ГЕНАДИЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама