Реклама
https://www.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/4975211 www.bgdnes.bg

14 години след 11 септември 2001 г. Галерия

На 11 септември 2001 г. 19 ислямски терористи, принадлежащи към Ал Кайда, отвлякоха четири пътнически самолета и разбиха два от тях, в рамките на 18 минути, в двете кули-близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, при което загинаха всички хора на борда и много други в сградите.

В рамките на два часа кулите се сринаха до основи, като разрушиха поне две околни сгради и повредиха няколко други. Терористите разбиха трети самолет в Пентагона - седалището на Министерството на отбраната на САЩ, намиращо се в окръг Арлингтън, Вирджиния. Четвърти самолет се взриви в открито поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания.

Реклама

По официална статистика броят на загиналите при атентатите е 2974 души, без 19-те терористи. Повечето от жертвите са цивилни лица, принадлежащи на 90 различни нации, припомня БГНЕС.

Трагедията, която отне живота на близо 3000 души, е повратна точка във вътрешната и външната политика на САЩ и на световния ред въобще. След тези безпрецедентни атаки бе подет поход срещу тероризма. Последва нахлуване в Афганистан, за да бъдат свалени от власт талибаните, които дават убежище на „Ал Кайда”.

Много държави по света засилват мерките за сигурност и въвеждат антитерористично законодателство. След продължилото десет години преследване през май 2011 г. при американска операция беше убит ръководителят на „Ал Кайда” Осама бин Ладен.

Реклама
Реклама
Реклама