Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4980646 www.bgdnes.bg

Таки застроява „Люлин“

Христофорос Аманатидис се впуска в нови бизнес начинания у нас. Още преди официално да се е завърнал в България, Таки се готви за този момент. Той вече стартира супер мащабен проект за строителство на терени в столичния квартал "Люлин".
Близката до Таки "Новита холдинг груп" е купила две от бившите фирми на сестра му Афродита, показа проверка на "България Днес". Това са "Строй газ" и "Миг строй 5". Сделката е осъществена на 18 август. Тоест малко след като спецсъдът потвърди постановлението на прокуратурата за прекратяване на разследването срещу Таки за наркоразпространение и за ръководенето на ужасяващата банда на „Чуковете“. Така след като е чист като сълза пред правосъдието, Аманатидис се завръща на бизнес попрището с по-голям от всякога размах.
Именно "Новита холдинг груп" е една от най-големите фирми, през които босът превърта парите си. Собственик на капитала й е "Елит лизинг холдинг", която се води на добре облечения бизнесмен Димитър Цеков, но според достоверни източници зад нея стои Таки. До бягството си от България през 2008 г. гъркът е официален собственик на "Новита холдинг груп". След проблемите с правосъдието акциите са прехвърлени на регистрираната на Сейшелските острови офшорка "Фортис Интернешънъл". За неин представител у нас е назначен личният бодигард на Таки Радостин Бързанов - Радо Слънцето. Той е един от най-доверените му хора и до ден днешен управлява част от легалния му бизнес.
В началото на 2010 г. собствеността на "Новита холдинг груп" се поема от Цеков чрез "Елит лизинг холдинг". Според запознати Цеков още от началото на 90-те е близък до групировката ВИС-2. Името му се появява в множество скандални приватизационни сделки в Столичната община. Сред тях са паркингът и магазините около НДК, които сега са собственост на фирми на Цеков и вдовицата на Главния Мая Илиева. След убийството на Георги Илиев бизнесменът преминава под крилото на Таки и управлява част от бизнеса му.
"Строй газ" и "Миг стрй 5" известно време бяха притежание на никому неизвестни майка и дъщеря циганки. Според регистрите двете дами бяха платили едва няколко хиляди лева за фирмите. С новата сделка Таки си връща притежанието им и с придобиването им Аманатидис си осигурява терените за бъдещото строителство. "Строй газ" има земи, които се оценяват на над 4,5 млн. лв. Те са в местността Обърне в „Люлин 1“. Отскоро и "Миг строй 5" е започнала да придобива огромни терени в квартала.
Според запознати парцелите няма да бъдат препродавани въпреки раздвижването на имотния пазар. Заради близостта на Западната дъга на Околовръстния път и магистрала "Люлин" мястото е перфектно за строежа на огромен логистичен център, каквито вероятно са плановете на Таки. Инвестициите ще бъдат от чужбина, като вероятно ще става въпрос за връщането на изкарани по-рано от страната милиони. Друга възможност е в Дубай, където се подвизава в последните години Аманатидис да си е осигурил партньорството на местни шейхове. При последното си посещение в ОАЕ и премиерът Бойко Борисов заяви, че към страната ни има интерес от местни инвеститори, най-вече към хранително-вкусовата промишленост и търговията.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама