Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4985784 www.bgdnes.bg

Маркират с червено вредните храни (обзор)

Стартира програма "За здраво поколение"

Храните с наднормено съдържание на сол, захар, кофеин може да бъдат маркирани с червено, за да се улесни информираният избор на родителите. Автомати с “джънк фуд” в училище не трябва да има.

Това съобщи здравният министър д-р Петър Москов на дискусия “Здрави в училище”, организирана от “24 часа” и “Труд”. Той и министърът на спорта Красен Кралев обявиха старта на правителствената програма “За здраво поколение”, която ще създава условия за здравословен начин на живот на младите.

Реклама

Маркирането на храните в зелено - без здравен риск, и в червено - за обозначаване на съдържание извън здравните препоръки, било практика в Англия. Въвеждането на подобна мярка и у нас се обсъжда в рамките на законопроекта за обществен данък върху нездравословните храни, който ще бъде представен в МЗ идната седмица.

“Категоричен съм, че автомати за храни под общото наименование “джънкфуд” не трябва да има в училище. Ако в тях се продава минерална вода например, няма да имам нищо против”, каза Петър Москов.

От първия учебен ден районните здравни инспекции (РЗИ) са започнали масирани проверки какво се предлага в училищните бюфети.

“Получих сигнал, че в училищен бюфет се продават енергийни напитки”, съобщи д-р Султанка Петрова, член на парламентарната здравна комисия. Тя призова за по-ефективен контрол, както и за обучение на работещите с храна за деца. Те нямали достатъчно квалификация, остро липсвали подготвени кадри.

“Когато в храна или напитка съдържанието на сол, захар или кофеин е половината от общото съдържание, това не трябва да продължава по този начин”, обясни министър Москов. Според него индустрията първоначално е получила противоречиви сигнали за намерението на МЗ. “Сега сме на експертно ниво с нейни представители и по-скоро срещаме разбиране. Не става дума за храни от първа необходимост като хляб, мляко, месо. Говорим за неща, без които можем: чипсове, енергийни напитки, безалкохолни напитки с безумно съдържание на страшни неща за здравето. Нека в съответната напитка количеството захар да падне в здравословното ниво и няма да плащат допълнително - толкова е просто”, обобщи здравният министър. Обсъжданият данък върху нездравословните храни е между 5 и 10%.

Може ли здравният министър да забрани рекламата по телевизията на подсладените безалкохолни и енергийните напитки с цел предпазване на децата, попита Борислав Зюмбюлев, главен редактор на “24 часа”.

Реклама

“Тезата за рекламата по телевизията е интересна и обещавам да работим в тази посока”, коментира д-р Москов.

“Резултатите в здравословното хранене не се постигат със забранителни списъци, а с всекидневно показване на добрия пример първо в семейството”, каза проф. Донка Байкова от Факултета по обществено здраве на Медицинския университет - София.

Правителствената програма “За здраво поколение” цели създаване на условия и среда за здравословен начин на живот на младите, каза д-р Москов. Тя координира усилията на всички институции и ще се финансира чрез бюджетите на министерствата на спорта и на здравеопазването. Целта е създаване на контракултура, че здравословното хранене и двигателната активност са модерният начин на живот. Ще има информационна кампания за родители.

През следващата седмица ще бъде отворена фейсбук страница “За здраво поколение”, която ще бъде комуникационната среда между експерти и родители, каза още Москов. Там ще се подават и сигнали за нарушения.

Красен Кралев, министър на спорта:

Сами сме избрали от САЩ вредното, а не доброто като спорта

“Сами си избрахме вредното в американската култура като заведенията за бързо хранене, а не доброто като например училищната им система за спорт, където задължително се изучават борба и футбол. И за 20 години станаха №2 на борба, №1 на женски футбол и без проблеми играят на световни при мъжете. А ние си броим медалите и квотите на пръстите на едната ръка и се чудим къде изчезна спортът”, отвърна спортният министър Красен Кралев на Константин Папазов-Тити, който обвини демокрацията за съсипията на българския спорт, но обеща с пълни сили да работи за реализирането на програмата “Здрави в училище”. “И не трябва да забравяме, че за всичко сме виновни родителите. Защото детето е един празен бял лист, върху който пишем ние”, каза Папазов и се разплака от спомена за своя учител по физкултура Младен Младенов, баща на легендата в баскетбола Георги Младенов.

Министър Кралев припомни, че наградата за най-добро определение на американски университет дало японче с фразата “голям спортен клуб, в който на слаботелесните четат и лекции”. “А всички знаят какво е нивото на американското образование”, допълни Кралев.

Той изнесе стряскаща статистика, която показва, че проблемът не е само български. 1/4 от населението в ЕС води заседнал начин на живот, а това става причина за 500 000 смъртни случая на година. Той води до сърдечносъдови заболявания, диабет и рак.

Още по-зле е положението в България, където 80% от активното население не се движат.

А при децата става страшно. 18% от учениците ни са с наднормено тегло, 8% са затлъстели, а 60% са с гръбначни заболявания.

“Както ми каза наскоро един посланик на страна от ЕС - произвеждаме телевизионни зомбита”, допълни Кралев.

Заради това са предприети законови промени третият час по физическо да се изпълни със съдържание, а не както сега да се влиза в него по токчета и да се запълва само хорариумът.

От 5-и клас в училищата ще влязат треньори, като всички федерации са обещали помощ. Това ще помогне много на децата да се запалят по спорта. Във Великобритания по подобна програма се отделят 600 милиона евро годишно.

Според статистиката 20% от хлапетата, които са взели участие в програмите на министерството по ски, тенис и плуване, остават и се занимават със спорт. Годишно това струва само 2,5 милиона лева. Тепърва ще се изчислява икономическият ефект на спорта.

Прави се всичко, за да се подобри базата. С министерството на образованието е направена работна група, за да се оправят училищните салони. В момента от 2400 училища у нас 800 не предлагат никакви условия за спорт.

Венелина Гочева:

“24 часа” и “Труд” с инициатива какви книги да четат децата

В Клуба за дебати на медийна група "България холдинг" ще продължат дискусиите на тема как да имаме здрави и умни българи. След няколко дни ще започнем кампания какви книги да четат децата ни. Това каза Венелина Гочева, издател на "24 часа" и "Труд", на организираната от двата вестника дискусия "Здрави в училище".

Идеята е до началото на следващата ваканция умни българи, умни деца, умни блогъри да съставят списъка на книгите, които съвременните деца трябва да четат, за да не се налага "отегчителни възрастни хора" по думите на здравния министър Петър Москов да им дават списък с книги за четене, каза Венелина Гочева.

Д-р Москов каза на дискусията, че всички трябва да се научим на нов начин на комуникация с децата, за да формираме здравословен начин на живот - има начин посланията да бъдат предадени на модерен, достъпен и чуваем от тях език. "А не да продължава това, което става сега в училищата - отегчени чичковци натякват с напевен тон неща, писани през 1972 г.", обясни здравният министър. 

Проф. Донка Байкова:

Правете домашен сандвич за училище

Горещо препоръчвам да се правят домашни сандвичи за децата в училище. Две филийки пълнозърнест хляб с настъргана ябълка с канела или 1 банан пък са отличен заместител на пакетираните сладки храни. Това съветва проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика.

Пълнозърнестият хляб трябва да се въвежда от 3-годишна възраст, първо по 2 пъти седмично, уточни проф. Байкова.

Сандвичите трябва да са богати на зеленчуци. Почти 6% от децата ядат плодове и зеленчуци само веднъж месечно. Млечни продукти като извара и сирене (с печени чушки, лютеница или маслинова паста) се слагат за протеини. Може и риба или колбас, но направен у дома - от свинско бонфиле, задушено с масло и подправки например, съветва проф. Байкова.

След спорт детето трябва да се хидратира и да хапне нещо леко с цел възстановяване на гликогена, който е изчерпан, каза още проф. Байкова. Дехидратацията личи по по-тъмната урина - следете тя да върне нормалния си сламеножълт цвят, каза проф. Байкова. Препоръчва се детето да пие освен вода и прясно изцеден плодов или зеленчуков сок. Бих дала също нектар - хем е течност, хем да има малко захари, за да се възстанови гликогенът, допълни специалистката.

Децата трябва да се учат да закусват зърнени храни - мюсли, овесени ядки, с кисело мляко и чаена лъжичка мед, препоръча още проф. Байкова.

От всички лакомства бих допуснала само качествения шоколад - за децата млечен, но без трансмастни киселини. В детските храни не трябва да има изкуствени добавки, известни като Е-та - те първо алергизират, каза проф. Байкова.

Децата и юношите между 6 и 19 г. със затлъстяване у нас се удвоиха за последните 10 г. Заради наднорменото тегло “се подмладяват" заболявания като диабет и хипертония.

Момичетата между 11 и 13 г. натрупват толкова костна маса, колкото губят по-късно в постменопаузата, каза още проф. Байкова. Затова двигателната активност в тази възраст е с определящо значение за пиковото натрупване на костна маса и за профилактика на остеопорозата. 

Анатоли Илиев:

Върнете здравния картон до 7-и клас

Децата трябва да спортуват поне 4 часа седмично според европейските стандарти. Само Дания е постигнала 6 часа спорт седмично, каза Анатоли Илиев от Столичния общински съвет.

Той припомни, че преди години учениците имаха здравен картон с всички показатели за физическото им развитие. “Хубаво е да го въведем отново - при започване на детето в 1-и клас и в 7-и клас да се съпоставят антропологичните данни, за да имаме базовата информация”, предложи той.

Между 1-и и 4-и клас се създава вакуум, тъй като физическо преподават началните учители, а не специалисти, каза още Анатоли Илиев. 

Елена Хаджигенова, “БГ мама”:

Махнете норматива и оценките по физическо

Премахнете нормативите и оценките по физическо в училище - демотивират децата, особено тези с по-ниска подвижност. Такова предложение към МОН отправи Елена Хаджигенова от форума “БГ мама”.

Тя изрази мнението на много родители, че в училище най-важното е да се даде възможност за масов спорт, който да е удоволствие за децата. Междучасието пък е време за игри - начинът на изразяване на децата.

Когато детето е в спортната зала, то е далеч от улицата и наркотиците, каза Елена Хаджигенова.

Тя приветства инициативата на “24 часа” и “Труд” за модерен подбор на книгите, които трябва да четат децата.

Реклама
Реклама
Реклама