Реклама
https://www.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/5010358 www.bgdnes.bg

Момичетата на Октоберфест 2015 (Снимки)

Октоберфест е най-масовият народен празник в света. Това е празник, който се провежда ежегодно на Терезиенвийзе в Мюнхен, Германия от 1810 г. През XXI век посещаемостта му достига и надхвърля 6 милиона души. За празника мюнхенските пивоварници правят специална бира (Wiesn Märzen) с по-високо алкохолно съдържание. Развлеченията включват увеселителни влакчета, виенско колело, въртележки и други.

Освен бирата, бретцелите и вурстчетата, Октоберфест в Германия не започва без една колоритна и пълна с история модна добавка – традиционната носия на баварките, наречена дирндл (dirndl). Само като я видите и ви става ясно защо жените на Октоберфест не могат да празнуват без нея – цветна, одухотворяваща и връщаща векове назад, носията е попила в себе си толкова история, сякаш сама разказва какво се е случило назад във времето. Освен че е красиво допълнение към празничното настроение на феста, въпрос на престиж е всяка германка да притежава дирндл.

Реклама

В днешно време продажбата на носиите се е превърнала в изключително доходоносна търговия, от която се изкарват много пари по време на Фестивала на бирата. Цената на един дирндл може да излезе и не толкова висока, ако адресът на производството й е Китай или Индия, но решите ли да си купите германско производство, ще трябва да се изръсите сериозно. Най-ценните носии обаче са тези, които се предават от поколение на поколение и които са пропити с история и автентични материали.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама