Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5015874 www.bgdnes.bg

Братът на заклания Николай Радев-Отвертката: Умишлено мотаят разследването

"Умишлено се бавят нещата около разследването за убийството на брат ми Николай. Странни неща се случват, когато се стигне до приключване на случая и вкарването на делото в съда, където ние очакваме всичко да стане ясно и истината да излезе на бял свят." Това каза Иван Радев - брат на жестоко убития 27-годишен Николай в Дупница на 13 март 2014 г.

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме в хартиеното издание на "България Днес"

Реклама


Младият мъж бе прободен смъртоносно след скандал с лекарската фамилия Карастоянови в заведение "Колата". Според първоначалната информация повод за разправията между двете страни станала внучката на стоматолога - Владимира. Тя се оплакала на баща си Николай, че Николай Радев й досажда в заведението. Таткото пристигнал с баща си и брат си и се нахвърлили върху Отвертката. В разправията Радев е прободен смъртоносно с остър предмет, най-вероятно нож.
Веднага след жестокото престъпление за него прокуратурата обвини зъболекаря Владимир Карастоянов и двамата му синове - анестезиолога Николай и брат му Иван. На тримата Окръжният съд в Кюстендил наложи постоянна марка "задържане под стража". След девет дни престой зад решетките Софийският апелативен съд (САС) ги освободи. Магистратите определиха мярка "подписка" за Владимир и Иван Карастоянови. Николай Карастоянов бе пуснат под "домашен арест", а малко по-късно той бе заменен с парична гаранция. Година и половина след касапницата все още не е внесен обвинителен акт в съда срещу подведените под отговорност Карастоянови.
"Поискано е удължаване от два месеца за срока на разследването, считано от 12 септември. Причина за това е, че още не са готови експертизи, възложени на НИКК", обясни прокурор Марияна Сиракова, говорител на държавното обвинение в Кюстендил.
Братът на погубения Николай е на друго мнение. Според него цялата документация по случая е готова за предявяване на страните още през август. Тогава близките на убития били призовани в прокуратурата. Три дни преди определената за това дата оттам им съобщили, че процедурата се отлага заради смяна на наблюдаващия прокурор по делото. Тя се наложила заради заболяване на колегата му, който до този момент ръководел разследването.
"Целта е да се протакат нещата, а обвинените си живеят на спокойствие, все едно нищо не се е случило и не са убили брат ми. Едва ли не трябва да им се усмихваме, като ги срещнем на улицата, защото Дупница е малък град и тези засечки са неизбежни", гневи се Иван Радев. Според него фактическата обстановка от фаталната нощ е ясна.
Освен множеството свидетели на касапницата тя е заснета от три камери. На кадрите се виждало кой какво прави в интервал от време 30-40 минути. Свидетели на убийството, както и заключението на съдебните медици категорично отхвърлят тезата на Карастоянови, че при разправията Николай Радев е паднал върху стъклена витрина, счупил я с тялото си и се пробол смъртоносно на едно от острите парчета. По мнението на патоанатомите по тялото на убития няма следи от подобна рана от стъкло, научи "България Днес". Той е получил жестока травма на главата от удар с тежък предмет, а впоследствие е намушкан смъртоносно с острие, най-вероятно нож. До момента оръжието на престъплението не е открито. Според запознати на кадри от камерите се виждало как веднага след убийството Иван Карастоянов се среща с мъж на бензиностанция. Предполага се, че именно на него е дал оръжието, за да се освободи бързо от важната улика.

Натиск върху близките

Странни инциденти се случват с близки на убития Николай Радев, разказват жители на Дупница. По думите им те са свързани с натиск срещу пострадалите. Около делото по искане на вдовицата Милена за налагане на ограничителна заповед на Карастоянови е запалена колата на свидетелка. Ченгетата все още не са открили престъпника. Друга свидетелка, близка до фамилия Радеви, също се оплакала от системен тормоз. Тя твърдяла, че автомобилът й постоянно е драскан с метални предмети.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама