Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5017332 www.bgdnes.bg

Ченге се бори с полицията

Младши инспектор Владимир Алексиев разбуни духовете в социалната мрежа Фейсбук, след като публикува снимки, на които се виждат мизерните условия, в които работят полицаите. На изображенията ясно си личат разбитите коли, които са в окаяно състояние - подовете на возилата са брутално раздрани и изкорубени, а седалките - лекьосани, мръсни и неподдържани.

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме в хартиеното издание на "България Днес"

Реклама

Младши инспекторът негодува срещу неприемливите условия, в които работи, като изпраща няколко искания до заместник-директора на СДВР г-н Живко Коцев. До момента отговор няма.


Владимир Алексиев има опит в личната си борба за по-добри условия за работата на полицаите, която води с МВР от 2007 година насам. Той сподели пред "България Днес", че има над 20 спечелени дела и ще продължава да се бори за правата на униформените.
"Всичко започна през 2007 година. Тогава работех като охранителен полицай на аерогарата в София. Внезапно ни спряха купоните за безплатна храна на стойност 60 лв. Заведох дело, което спечелих, и над 100 мои колеги също потърсиха правата си. В резултат на това през 2009 година Върховният административен съд разпореди безплатната храна за полицаите да бъде възстановена. В продължение на година след това от МВР не отпускаха парите, които са около 15 милиона лева, въпреки решението на съда. Заведох ново дело, спечелих и ни изплатиха парите за храна с година назад", разкрива перипетиите си Алексиев.
Той разказва как през 2007 година е отстранен от длъжността си заради действията си. "Търсиха начини да ме махнат, включително пращаха неизвестни лица от такситата пред аерогарата да ми предлагат подкуп от рода на 2 лева, 5 лева, 10 лева, само и само да ме хванат. След това ме уволниха за това, че съм идвал и с личното си, и със служебното си оръжие на работа, при условие че имаше заповед на министъра на вътрешните работи, която разрешаваше това. Заведох дело и през 2009 година спечелих и бях възстановен на работа. От тогава до сега съм в Трето РПУ и не се притеснявам за поста си, защото съм прав в исканията си", разкрива младши инспектор Владимир Алексиев.


В момента един от най-сериозните проблеми на полицаите е това, че трябва да събират пари помежду си, за да оправят колите си, да им сипват масло, антифриз и да стягат седалките, в които прекарват над 12 часа. Още по-фрапантно е, че аптечките на служебните полицейски коли не са заредени. "Изпратих писмо до МВР, на което имам устен отговор от д-р Радичков, който казал, че писмото не било добре написано и няма как да бъдат изпълнени исканията в него. Отиваме на ПТП, аптечките ни не са в изправност, а нямаме дори турникет."


Според Алексиев друг голям проблем е липсата на ръкавици при работа с рисковия контингент. "Налага ни се да имаме допир с кървящи хора от криминалния контингент или бежанци и нямаме гаранции за собственото си здраве", ядосва се младши инспекторът.
Той е категоричен, че ще продължава да се бори за по-добри условия за работа в полицейските управления, и не се притеснява от уволнение.

СДВР: Не сме сигурни, че е истински

От пресцентъра на СДВР уточниха, че публикуваните документи в социалната мрежа може да не са истински, както и профилът на младши инспектор Владимир Алексиев. "Всеки може да стои зад профила във Фейсбук. Ще проверим случая", уточниха от столичната полиция.

Реклама
Реклама
Реклама