Реклама
https://www.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/5020039 www.bgdnes.bg

Скандал с травестити взривява футбола

8 мъже в женския отбор на Иран

В Техеран националите чакат две години на опашка за смяна на пола

Бате, бате, на мен, на мен подай. Думите са на футболистка от националния футболен отбор на Иран към неин съотборник по време на официален мач.
Дамите в представителния тим на ислямската република са само три. Всичките останали състезатели са мъже, които чакат операция за смяна на пола. Скандалното разкритие принуди останалите футболни федерации по света да обвинят колегите си от Техеран в "неетично" поведение.


Дълбоко скриваната тайна в страната на аятоласите разкри Мойтаби Шарифи. Мъжът е дългогодишен спортен деятел и човек с много връзки и познати в футболния съюз. Той отказва да оповести имената на мошениците, представящи се за дами.
Шокиращото признание и лавината от хули по адрес на Иран принуди властите да разпоредят проверка на случая. Тестът ще обхване всички национални играчи в женска конкуренция, както и състезателките на елитните футболни отбори в местното първенство. Нежният пол в родината на персите играе със забрадки, дълги шорти, тип шалвари, и горнище с дълги ръкави. Това затруднява разпознаването на мъжете зад тези одежди, но лицата им са типични за представители на силния пол. Още повече че мнозина от тях впечатляват с футболни умения, скорост, пъргавина и повратливост, присъщи предимно за мъжете.


За пръв път шашмата с националния женски отбор на Иран е оповестена през февруари 2014 г. Тогава става ясно, че световната футболна организация ФИФА разпорежда за тези "футболистки" задължителни тестове за установяване на пола. Проверката е категорична - четирима от стартовия състав са хора с мъжки полови органи. Грандиозната измама е на път да извади всички отбори на страната от официални състезания, а федерацията да бъде изключена от най-влиятелната спортна федерация в света.
Следва обещание на ръководните фактори в Дамаск, че играчите за дамските турнири, които не успеят да докажат, че са 100% жени, ще бъдат отстранени от отборите. Заканата временно замазва положението, поне докато се успокоят страстите. Но вместо да се прекрати порочната практика, мъжете в женския национален отбор се удвояват.
"Това са състезателки, които приемат хормонална терапия за смяна на пола и до 2 г. ще бъдат истински дами, тъй като са в списъка на чакащи за операция", гласи обяснението на ръководителите на иранския футбол. Хирургическите интервенции за смяна на пола са законни в Иран от 1979 г. Тогава покойният лидер на страната аятолах Хомейни издава декрет, според който те са приемливи за религиозната догма. Това е в остър контраст с консервативните норми в страната, които забраняват хомосексуализма и предбрачния секс. На дамите даже е забранено да ходят на мачове. В началото на тази година президентът на ФИФА Сеп Блатер призова отговорните фактори в ислямската държава да вдигнат ембаргото и да допуснат дамите до футболните арени. Засега това е само мираж, който едва ли в близко бъдеще ще бъде постижим.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама