Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5021654 www.bgdnes.bg

Не търсят в чужбина един от избягалите убийци на Балтов

 “Ще напуснат страната!”, предупреждава братът на

убития студент в сигнал до прокуратурата година преди

изчезването на Вили Георгиев и Светлозар Стоилов

 Бащата на Вили взел 90 хил. лв. заем и заложил

фирмите си, месеци преди изчезването му

5 декември 2008 г. 20-годишният студент по медицина Стоян Балтов и двама негови приятели си тръгват от дискотека “Амнезия” в столичния Студентски град, когато ги пресреща пияна компания.

Петима младежи се нахвърлят с ритници и юмруци върху тях, най-брутално атакуват Балтов, който е повален на земята. По-малко от 60 секунди по-късно и след 11 жестоки удара по главата и тялото Стоян издъхва мъчително от много тежка черепно-мозъчна травма.

Реклама

22 декември 2014 г. - 6 години след бруталното убийство след обрат по делото, в което година по-късно е включен и трети подсъдим, Върховният касационен съд потвърждава окончателно, че Вили Георгиев, Светлозар Стоилов и Александър Данаилов трябва да лежат по 18 години в затвора за убийството.

Малко след обявеното и дълго чакано правосъдие се оказва, че само Александър Данаилов е отведен да лежи в затвора, защото другите двама убийци са в неизвестност и са се превърнали в поредните бегълци от правосъдието у нас.

7 месеца по-късно братът на Стоян Балтов - Борислав, открива, че единият от избягалите виновници за убийството на Стоян не се издирва в чужбина чрез Интерпол, разказа той пред “24 часа”.

След като с изненада скърбящият роднина установява, че на страницата на международната полицейска организация с червена бюлетина за издирване е обявен само Вили Георгиев, той веднага пише писмо до вътрешния министър Румяна Бъчварова, което е заведено с входящ номер още на 28 юли т.г.

Срокът за

законен

Реклама

отговор

изтича

60 дни по-късно - на 28 септември, но до вчера Борислав Балтов не бе получил никакъв отговор от вътрешното министерство.

“Проверявам всеки ден на сайта на Интерпол, до днес Светлозар Стоилов все още не е обявен за международно издирване. Вече не се учудвам, че не са спазени сроковете и МВР дори не ми е отговорило, защото изглежда, че никой не търси убийците на брат ми. Те дори може да си живеят някъде спокойно из България”, смята Борислав. Той е убеден, че нито една от правоохранителните или правораздавателните институции не са направили необходимото, за да предотвратят бягството на поредните престъпници.

“Най-абсурдното е, че година преди да избягат, изпратихме сигнал до главния прокурор на България, в който предупреждавахме, че убийците ще напуснат страната, а от Върховната касационна прокуратура ни отговориха, че апелативен прокурор ще извърши проверка и предприеме действия при необходимост и наличие на основание”, посочва още Борислав. След писмо и до МВР главният секретар на ведомството пък отговаря, че “при възникване на необходимост служителите на МВР ще предприемат необходимите мерки”.

“След като “необходимостта възникна” и убийците на брат ми избягаха и се скриха, не виждаме никой да е направил необходимото, защото те още не са заловени”, възмутени са майката и братът на Стоян. След изчезването на убийците те пишат и до премиера Бойко Борисов, от когото отговор все още не са получили

Семейство Балтови са убедени, че още от първия ден след бруталното престъпление

има опити

да бъдат

покрити и

спасени от

затвора

част от биячите,

умъртвили Балтов. Странното развитие на разследването и делото също потвърждава съмненията на семейството.

В първите 24 часа след като 20-годишният Стоян Балтов е бит до смърт, са установени петима биячи, които са отведени в ареста на Седмо РПУ. Там са разпитвани поотделно - кой какво участие е взел в смъртоносното нападение. Трима напускат ареста само като свидетели, а останалите двама са обвинени за убийство по особено жесток начин. 7 месеца по-късно делото вече е в съда, а на подсъдимата скамейка сядат 20-годишните Вили Георгиев и Александър Данаилов, въпреки че майката и братът на жертвата още тогава настояват, че убийците на Стоян са повече.

Щом първото заседание започва и на свидетелската банка застава вторият очевидец, всички са стъписани от разказа му, защото

той си спомня,

че също ритал

убитото момче,

и посочва като най-брутален бияч не един от подсъдимите, а друг свидетел, който до този момент не е бил обвиняван за смъртта на Стоян 

“Ритах няколко пъти момчето в кръста и краката, но не по главата. Не знам защо всички говорят, че сме го били 15 минути, ние го свалихме за 15 секунди. Александър Данаилов и Светлозар Стоилов ритаха Балтов по главата най-брутално”, заявява в съда Мирослав Станчев в началото на юли 2009 г.

Този разказ обръща делото, което е върнато на прокуратурата, за да го разследва отново. Така едва година по-късно обвинение е повдигнато на вече навършилия 21 години Светлозар Стоилов. Той обаче така и не вижда затворническата килия отвътре, защото при повдигането на обвинение срещу него за убийство по особено жесток начин на него му е определен гаранция.

Няколко месеца след това делото отново е внесено в съда, като според семейството на жертвата започват постоянно бавене и пренасрочване на заседанията, което проточва процеса. Така едва през лятото на 2013 г. - повече от 4 години след жестокото убийство, състав на Софийския градски съд стигна до присъда.

Но неприятната изненада за семейство Балтови е, че на 18 години затвор са осъдени само двама от подсъдимите, а

Вили Георгиев

е изцяло

оправдан

По време на делото и останалите виновни за смъртта на студента са пуснати от ареста и остават на свобода.

10 месеца след първата инстанция апелативният съд прави втори обрат в делото като отменя оправдателната присъда на Георгиев и го осъжда за убийство заедно с другите двама подсъдими. Въпреки дадените три 18-годишни присъди обаче

тримата убийци

отново остават

на свобода,

а исканията на семейството на жертвата мерките им за неотклонение да бъдат преразгледани са отхвърлени. Наложена им е единствено забрана да напускат страната, която обаче се оказва напълно безполезна.

Смята се, че още докато делото за убийство се придвижва до последната трета инстанция, вече 25-годишният Светлозар Стоилов заминава в Германия.

Според познати на младежа майка му от години работела там и той заминава при нея. Така на заседанието на Върховния касационен съд през ноември миналата година присъстват само Вили Георгиев и Александър Данаилов. Месец по късно обаче, когато ВКС потвърждава окончателно присъдите на тримата убийци, Съдебна охрана успява да отведе в затвора единствено Александър.

Още в първите часове след като присъдите влизат в сила, от прокуратурата изпращат постановление за изпълнението им до дирекцията към правосъдното министерство. Когато адресите на Вили и Светлозар са посетени,

осъдените

младежи

вече са изчезнали

Според официалните данни на правосъдното министерство двамата криещи се убийци са търсени два пъти на адресите им в кв. “Банкя”, а веднага след това от прокуратурата са подали сигнал в МВР и те са били обявени за общодържавно издирване.

Проверка на “24 часа” в публичните регистри установи, че месеци преди да избяга Вили Георгиев баща му Красимир е изтеглил от банка сериозен кредит в евро за близо 90 хил. лева, като за да получи парите, е заложил дяловете във фирми, на които е собственик. Според търговския и имотния регистър по този заем Георгиев се е забавил и затова по изпълнително дело съдия-изпълнител

е наложил запор

на дяловете му

Едва преди няколко седмици обезпечителната мярка е била вдигната, установи още “24 часа”. Разследващи подозират, че поне част от парите от този банков заем са отишли в помощ на Вили Георгиев да се крие и устрои живота си в друга държава под чуждо име.

Следите и на другия осъден беглец Светлозар водят към бягство в чужбина през Гърция или Румъния, но никой не знае кога и как се е измъкнал, обясняват запознати с разследването.

Днес майката и братът на Стоян Балтов са загубили надежда, че ще има възмездие. Те са убедени, че убийците са се измъкнали с помощта на всички институции в държавата ни.

Борислав Балтов, брат на убития студент по медицина:

Делото беше бавено нарочно,

за да не влязат в затвора

- Г-н Балтов, смятате ли, че двамата избягали убийци на брат ви ще бъдат заловени?

- Не вярвам да бъдат заловени, защото смятам, че никой не ги търси наистина. Това беше и причината да напиша официално писмо до вътрешния министър през юли, но отговор все още не съм получил. Според мен те не само не се издирват по света, но и никой не ги търси и в страната. Единственият шанс те да бъдат заловени, е, ако извършат друго престъпление и бъдат идентифицирани за това.

Нашите сигнали за изчезването им започнаха от декември 2013 г. и продължават и до момента. Писали сме до главния прокурор, главния секретар на МВР, до Бойко Борисов. Сега очакваме те да не бъдат намерени.

- Кой смятате, че е отговорен за това Вили Георгиев и Светлозар Стоилов да не са в затвора?

- Виновни са всички институции, които не предприеха нищо, за да ги спрат, но най-сериозна вина има съдебният състав на Софйиския градски съд. Убедени сме, че делото беше бавено нарочно. През 2009 г. съдия Петя Крънчева пусна на свобода двама от убийците. Те ни се подиграваха в лицата, забравяха да идват на делата и накрая просто избягаха.

- Смятате ли, че има и други виновни за смъртта на Стоян?

- На заседанията по делото стана ясно, че не всички участвали в побоя, довел до смъртта на брат ми, са обвинени за това. Още докато прокуратурата разследваше случая, с майка ми ходихме да разговаряме с тогаващния градски прокурор Николай Кокинов, за да го питаме защо не са повдигнати обвинения на всички. Но той тогава ни обясни, че някой от участвалите в побоя трябва да е свидетел, за да има изобщо осъдени. Сега обаче се оказва, че дори и да има осъдени, то те пак могат да се измъкнат от справедливо наказание.

Реклама
Реклама
Реклама