Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5022941 www.bgdnes.bg

Тържествата за обединението на Германия - под знака на бежанците

“Днес трябва да се обедини онова, което не принадлежи едно на друго”.

Така започна речта си по повод 25 години от обединението на Германия германският президент Йоахим Гаук. Той посочи кризата с бежанците като поредното предизвикателство пред Германия, облягайки се на думите на канцлера Вили Бранд, който преди 50 г. обяви, че Германия е една държава и това, което принадлежи едно на друго, рано или късно ще се съедини.

Празненствата се проведоха във Франкфурт на Майн, където пристигнаха 1500 официални гости. Сред основните гости бе германският канцлер Ангела Меркел. Малко преди да пристигне в града, тя държа седмичното си видеообръщение, в което също говори за бежанците.

Реклама

“Днес, 25 години по-късно, ние сме изправени пред нови предизвикателства. Бежанският въпрос е сериозен и ние сами не можем да го решим. Само заедно в Европа и чрез справедливо разпределение на тежестта кризата може да бъде решена. От Втората световна война досега не е имало толкова бежанци в Европа и затова трябва да се постараем да преодолеем тази криза сами – ние, Европа, светът”.

Сред гостите във Франкфурт бе някогашният външен министър Ханс-Дитрих Геншер. Бившият канцлер Хелмут Кол и бившият съветски президент Михаил Горбачов отказаха участие поради здравословни причини. Празникът започна с икоменична църковна служба. Три дни ще продължат тържествата, като се очаква Франкфурт да приеме поне 1,5 милиона гости.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама