Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5023337 www.bgdnes.bg

Учен предлага две термоядрени слънца да затоплят Марс

Създателят и ръководител на компанията SpaceX Илон Маск разказа пред изданието Mashable подробности за своя план по промяна на климата на Марс, за да се създадат условия за заселване на планетата, предаде БГНЕС.

По думите му, за да стане Червената плана, годна за живот, трябва да грейнат две пулсиращи слънца над нейните полюси.

Реклама

Преди време ученият предложи и идеята за термоядрена бомбардировка на Марс, за да се промени климата на планетата. Макс уточни, че взривовете на термоядрени бомби над полюсите на планетата са необходими са създаването на два малки аналога на Слънцето. Според учения, който е и бизнесмен, това в кратки срокове ще доведе до затопляне на атмосферата на Марс.

"Газификацията на въглерода, сгъстяване на атмосферата и повишаване на температурата на водата ще доведат до парников ефект. Нататък за загряването на планетата ще спомогне каскадният ефект", свята Маск.

По думите му взривовете няма да се извършат върху самата повърхност на планетата, затова няма да доведат до сериозни бедствия. Макс обаче подчерта, че все още не съществуват технологиите, с чиято помощ да бъдат извършени тези взривове.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама