Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5023440 www.bgdnes.bg

Соломон Паси: Чрез Сирия Русия иска военно присъствие в Средиземно море

Русия удря враговете на Асад, сред тях може да има и клетки на Ислямска държава, коментира бившият външен министър Соломон Паси пред БНТ руската военна акция в Сирия. Паси добави, че Русия има много ясен подчертан интерес в Сирия, като се стреми да изгради сериозно военно присъствие там и по-точно в Средиземно море. Това ще е реализация на отколешната руска мечта да има излаз на топло море.

Чрез този военен излаз тя ще иска да контрира присъствието на НАТО в Средиземно море и да създаде един нов геополитически баланс в Близкия Изток.

Реклама

Той коментира срещата на върха на ООН и вниманието, което предизвикаха речите на Владимир Путин, като подчерта, че това е първото посещение на президента Путин в ООН от 10 години насам. “Той се връща на бял кон в ООН и на фона на нерешителния президент Обама, наистина Путин излъчва сила и присъствие.”, каза Паси.

Русия участва в създаването на един много сериозен блок – БРИКС, в който са също Китай, Индия, Бразилия и Южна Африка, каза Паси. Този блок има своя военна организация и ефективно може да се противопостави или да се конкурира със Запада.

“Ние не търсим конфронтация с Русия. Както каза и пом.-генералният секретар на НАТО миналата седмица пред Атлантическия клуб в София, ние не искаме нито конфронтация с Русия, нито искаме изолация на Русия. Ние искаме партньорство с Русия и ние не можем един без друг. Но за съжаление Западът и Русия се нуждаят един от друг, а невинните жертви от тази нужда са държави като Украйна, Грузия, в скоро време очаквам Молдова, един ден и Япония. Там Западът е абсолютно неефективен”, обясни Соломон Паси. Той допълни, че ние с Русия имаме много повече общи врагове, отколкото неща, които ни разделят.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама