Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5023548 www.bgdnes.bg

За риба с Цанко: Леферът показа зъби и изпразни морето

Върховният хищник и по-дребният чернокоп

смениха сафрида в нощния риболов

Леферът най-после пристигна заедно с по-малкия си събрат чернокопа и всичко се изпокри. Големите пасажи с едър сафрид се изнесоха на 12 мили навътре заедно с хамсията. Ужасеният кефал се набута в пристанището на Варна, а каята се крие по дъното.

Още докато на варненския вълнолом имаше сафрид, най-яростните преследвачи на лефера хвърляха на 50-60 метра навътре да го търсят. Обикновено той и чернокопът започват да атакуват на смрачаване, но преди две седмици рибките бяха прекалено дребни. Те ръфаха отстрани заложеното на двете куки филе от сафрид и само караха рибарите да се ядосват. Леферът

Реклама

атакува стръвта

мълниеносно

и трябва да се засече за части от секундата. След това започва голямата борба да не пригризе влакното над куките и да се върне във водата заедно с тях. Затова най-удобен за ловене е чернокопът, който влиза около кея във Варна. Той може да се лови с 8-метров телескоп и да се засича по-лесно, като обикновено дълбочината за намирането му се сменя. При улов със спининг в последно време се ползват 30-грамови ваглери, а стръвта се слага на не повече от 1,5-2 м, някои дори ловят на 80 сантиметра. Чернокопът атакува от дъното към повърхността, където над водата изскачат дребните риби. Завирането на повърхността от пасажи от илария и сафрид е сигурен знак, че в морето се е появили лефер и чернокоп.

Има различни техники за връзване на такъм за лефер и чернокоп, като всеки от рибарите смята своя за най-добър. Преди години тези хищници се ловяха само на дъно. Такъмът бе същият като за калкан, тежко олово и две големи куки през 30 см. Някои и досега пробват този метод през нощта на плажове с пясъчно дъно като Кабакум. Леферът обаче търси жертвите си и из камъните и това наложи модата на светещите плувки. Проблемът при риболов със спининг е, че винаги остава корем и засичането е по-трудно. За последно в неделя вечер чернокопът побърка рибарите с постоянното си кълване на Златни пясъци. Максималният улов обаче бяха 25 риби, и то постигнати от майстора на този улов Николай Пеев. Строителят, който извади два лефера, обясни как прави най-успешния си такъм.

“Ползвам повод от ваглера около 1,20 м, флуорокарбон 0,25. Преди това връзвам голяма черна кука 2 нули, на 2 сантиметра от нея - два пъти по-малка. Между тях обаче слагам флуорокарбон 0,35, тъй като обиновено там леферът прегризва. Над втората кука оставям още 3-4 см от по-дебелото влакно, на което връзвам повода до ваглера. От време на време проверявам колко е пригризано влакното между двете куки и го сменям”, обяснява Пеев. В неделя вечер на два пъти той постигна уникален резултат, като хвана на два пъти едновременно по два чернокопа на двете куки. По принцип втората кука се слага, за да не може хищникът да пригризе влакното. Повечето рибари обаче твърдят, че чернокопът вижда по-дебелото влакно и не пипа. Затова те слагат флуорокарбон 0,14 и си приготвят цял пакет с куки, за да връзват, тъй като често такъмите остават в устата на чернокопите. Връзването с тел като за щука изобщо не се препоръчва, тъй като тогава леферът подминава стръвта. Същия ефект предизвиква и слагането на конец между двете куки. Изваждането на чернокопа трябва да е бързо и хвърлянето на рибата на сушата също, защото тази риба гризе дори и във въздуха. Проблем обаче са котките на кея във Варна, тъй като зад всеки рибар дебнат поне по три и отнасят рибата заедно с такъмите и монтажа.

Сигурен признак, че във водата има лефер, е ваденето на чепаре на половин сафрид или само на глави от сафриди. Те са любимо ястие дори и на дребните чернокопи. Стръвта с филе от сафрид обаче трябва да е внимателно обезкостена. Иначе чернокопите огризват само месото и на куката остава да виси кост с кожа, която не докосват. При използването на дребни сафриди, наречени граци, те могат да се слагат целите за стръв, но

им се махат главите,

за да мирише на кръв

Правен е експеримент с живи граци, закачени за гърба като при улов на щука, и резултатът е добър. Леферът обича хамсията, която може да се сложи цяла на куката, но трябва да се привърже към влакното, защото е мека и пада лесно. Успех дава и стръв от филе от заргана, понякога и от илария. Чернокопът рядко атакува месо от попчета.

Лефери се ловят и с чепарета от лодка и от брега. Обикновено те се правят с куки 5-и номер и разноцветни перушини, но преобладава черното. Успешно е използването на воблери, но евтините китайски варианти не носят успех. Често преследват лефера на тролинг, каквато мода напоследък има и за паламуда. От няколко години на блесна ловят чернокопи от брега на плажа на Кабакум. Очакваше се тази година те да се появят по-късно заради топлото още море, но явно пасажите следват традицията и тръгват на юг, което може да означава и бързо застудяване на времето. При появята на чернокопа зарганата изчезва и чака той да отмине, за да тръгне да търси храна близо до брега.

Чернокопът обикновено е до 250-300 г, оттам до 1,5 кг същата риба вече се нарича лефер, а над това тегло вече е гофан.

Реклама
Реклама
Реклама