Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5023576 www.bgdnes.bg

Йорданка Фандъкова: Разработваме план за възстановяване на старите сгради в центъра на София

Българо-френски екип ще разработи план за възстановяване на сградите между бул. „Т. Александров“, бул. „Княгиня Мария Луиза“, бул. „Хр. Ботев“ и ул. „Екзарх Йосиф“. Това стана ясно по време на Архитектурния фестивал „София 2015“. „Опазването на архитектурното наследство е наша основна задача. Вече виждаме първите възстановени сгради по ул. „Пиротска“. Районът около Женския пазар има потенциал да покаже красотата на стара София. Затова разработваме градоустройствен план за възстановяването й“, каза Йорданка Фандъкова, кандидат на ГЕРБ за кмет на София по време на дискусията.

Предвижда се разработване на специална наредба, която стимулира възстановяването на стари сгради и партньорството между община, държава и собственици за възвръщането на автентичната красота на Стара София. Собствениците на стари сгради могат да кандидатстват по новата програма „Региони в растеж“. По настояване на Фандъкова те бяха допуснати като бенефициенти. В последните няколко години в районите „Средец“ и „Възраждане“ са възстановени фасадите на над 130 стари сгради.

Реклама

„Йорданка Фандъкова е прагматичен човек с добър екип. Виждам, че работи с много млади хора, което е добър знак, защото те обикновено не се включват в политиката. Това, че са до нея и в листата е много добър знак“, подчерта френският сенатор Ив Дож, който е член на Националната асоциация на френските исторически градове.

„За трети път съм в София и виждам напредъка – градът е много чист и зелен. Силно сме впечатление от парковете. Определено мога да кажа, че София е много хубав град и се вижда, че се развива“, заяви сенатор Ив Дож. Той обясни пред участниците в конференцията, че възстановяването на историческите центрове подобрява живота и има положителен ефект върху туризма и икономиката на градовете. „Това е дълготрайна дейност – трябва време, добра организация и връзка с жителите. Нужно е те да участват в реновирането на кварталите им“, каза още Дож.

В архитектурната конференция участваха и кандидатите за кметове на райони от ПП ГЕРБ – Вергиния Стоянова, кандидат за кмет на район „Средец“ и Савина Савова, кандидат за кмет на район „Възраждане“, както и кандидати за общински съветници – Малина Едрева, Николай Стойнев и Елен Герджиков.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама