Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5027378 www.bgdnes.bg

Почернени родители: Бойко, върни екзекуцията!

Над 40 почернени роднини поискаха от премиера Бойко Борисов да инициира промени в съдебната власт. Причината за недоволството на родителите, които са загубили децата си, и децата, които са загубили родителите си, са безкрайното и тежко протакане на делата и смешните присъди, които получават насилниците. Това съобщи пред "България Днес" Явор Кръстев, бащата на убитата през 2011 година Яна, чието тяло бе намерено в храстите на Борисовата градина.

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме УТРЕ в хартиеното издание на "България Днес".

Реклама

"Одобряваме промените, за които призова премиерът за джигитите - като си пил алкохол и си се качил да караш, трябва да идеш в затвора, а да ти вземат колата даже ти е малко. Но какво се случва с нас, семействата, които изгубихме близките си по ужасен начин? Искаме смъртни наказания по примера на Унгария. Ето, Виктор Орбан иска да върне смъртната присъда. И Унгария е в Европейския съюз. Премиерът да си отвори очите и да гледа от Орбан!", заяви Явор Кръстев.
Делото за смъртта на дъщеря му Яна Кръстева се точи вече пета година. До момента единственият подсъдим по делото Николай Русинов-Чеци бе осъден на доживотна присъда от Софийския градски съд, но апелативните съдии намалиха присъдата на 19 години. Предстои ВКС да се произнесе окончателно по делото.
"Най-обидното бе, когато съдията в Апелативния съд каза, че не можел да осъди Чеци на доживотна присъда, защото щяло да се приеме за мъст от страната на съда към "обвиняемия". Това съд ли е или бюро за обноски?", ядосва се почерненият баща.
Той е разочарован от аргументите на магистратите, които смекчават присъдата заради това, че убийството на Яна Кръстева не било извършено по особено жесток начин и защото имало и втори човек, замесен в престъплението.


"Съдебните лекари казаха, че Яна е била жива в продължение на 25 минути и е осъзнавала, че умира. Издъхнала е в адски мъки с разкъсани вътрешности, докато я изнасилват. Патолозите плакаха, погребахме дъщеря ми в затворен ковчег, защото бе размазана", плаче бащата.
Той, както и родителите на разфасования Николай от София, майката и бащата на сестрите Белнейски, майката на убития в Борисовата градина студент по медицина Михаил, майката на убития Присиян от Шумен, бащата на убитата Вероника, родителите на Любка от Лом, увита в бодлива тел и хвърлена гола в реката, и внуците на бай Георги от Бутан, който бе смазан с чук заради 20 лева, изискват да бъде премахната възможността насилниците да смекчават присъдата си заради направени самопризнания. Според действащия закон у нас при признаване на вина подсъдимите съкращават присъдата си с 1/3.
"Това означава, че той ми убива детето, аз го издържам след това в затвора да ходи на фитнес и да си рисува татуировки по тялото. Издръжката им струва по 700 лева на месец на убийците. Ами по-добре да ги пускат тогава всичките. Ние ще си ги търсим да ги съдим, имаме си поне смекчаващи вината обстоятелства, когато и нас ни заловят. И ще признаем даже", категорични са почернените близки.

Трайчо, баща на Вероника:

Ще сложа край на живота си!

"Не ми се живее, не ми се яде. Отслабнали сме с жена ми с по 20 килограма. Не можем да преглътнем залъка, сещаме се за дъщеря ни. Какво яде сега тя там?" , споделя Трайчо Трайков, баща на Вероника, която бе убита след работа във Велико Търново. 23-годишното момиче бе удряно с брадва от циганина рецидивист Илиян Здравков за 20 лева и мобилен телефон. След като убиецът направи пълни самопризнания, присъдата му бе намалена с 1/3 и той получи 30 години затвор. 40-годишният престъпник обжалва за още по-малка присъда.


Кристина ДИМИТРОВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама