Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5027692 www.bgdnes.bg

Иван Тотев: Вложихме 100 милиона лева в пътищата на Пловдив

Започна разширението на бул. “Васил Априлов”,

след дни махат паважа и на “Коматевско шосе”

Всички големи булеварди на Пловдив са преасфалтирани в последните 4 години. За подобряване на пътната инфраструктура в града са вложени близо 100 милиона лева. За първи път в този мандат общината инвестира средства за премахване на паважните настилки и замяната им с асфалтови.

Това обяви кметът Иван Тотев при старта на разширението на един от най-важните булеварди в Пловдив - “Васил Априлов”. Той нарече събитието историческо, тъй като

Реклама

отсечката се

явява

своеобразна

магистрала,

която свързва централната гара със северната част на града. В този участък са разположени два вуза - Медицинският университет и Университета по хранителни технологии.

Всекидневно шофьорите късат нерви, тъй като колите им подскачат по неравните павета на “Васил Априлов”.

“През 2011 г., когато станах кмет, нямаше проектна готовност за разширението на този булевард. Осигурихме финансиране и сега започваме цялостна рехабилитация на този основен път”, добави Тотев, който кандидатства за втори мандат с листата на ГЕРБ.

Кметът уточни, че

реконструкцията

ще е

съпроводена

с подмяна на

водопроводи

и канализация, а самият булевард се разширява с още 2 метра. Така той ще бъде с две платна, всяко с по две ленти.

“Пловдивчани трябва да се подготвят психически, че към края на месеца участъкът между колелото на гарата и ул. “Любен Каравелов” ще бъде изцяло затворен. Тази отсечка ще се пусне за движение в края на март. За следващите етапи от разширението до ул. “Войнишка слава” също ще се наложи затваряне.

Общата

инвестиция е

7 млн. лева

и е изцяло

общинска”,

уточни Тотев. Той допълни, че покрай големия ремонт ще бъдат преасфалтирани и прилежащите улици “Любен Каравелов” и “Гладстон”, които сега са с павета. Навсякъде щяло да има и ново осветление. Кметът съобщи, че на 20 октомври започва реконструкцията на още един знаков булевард - “Коматевско шосе”. Отсечката, която свързва Пловдив с кв. “Коматево”, също е паважна и ще бъде затворена, а колите ще минават покрай Овощарския институт. Този обект е включен в 30-милионния заем, който общината изтегли от Европейската банка за възстановяване и развитие. С парите от кредита ще се реконструират още бул. “Руски”, “Шести септември” и ще се прокара нов булевард “Северен”. За изпълнител е избрана автстрийска фирма, която е предложила цена 28,3 млн. лв.

“За първи път инвестирахме и във вътрешнокварталните улици. 24 от тях ремонтирахме в жк “Южен”, а в момента се преасфалтират 15 в кв. “Гагарин”. В следващия мандат продължаваме тази политика, като предвиждаме да премахнем жп прелезите на “Пещерско шосе”, “Свобода” и “Шести септември”. Ще построим нов мост над Марица, както и надлез между “Кукленско” и “Асеновградско шосе”, за да затворим вътрешния ринг”, обобщи Тотев.

Реклама
Реклама
Реклама